Més de 150 persones han assistit el vespre d’aquest passat dijous al Debat sobre el Projecte de prolongació de la C-32 que s’ha allotjat al Teatre de Blanes. El debat forma part del procés participatiu organitzat per l’Ajuntament de Blanes, que culminarà el proper diumenge 17 d’abril amb una Consulta Popular.
El procés participatiu es va començar a caminar el passat desembre i es tancarà amb l’acord que es prengui en sessió plenària respecte el resultat de la consulta.
Per debatre el projecte s’ha comptat amb quatre convidats d’excepció, escollits pel seu coneixement del territori, així com la seva expertesa en els diversos àmbits que afecta el projecte de prolongació de la C-32. Pere Macias (ex conseller de Medi Ambient i Política Territorial i Obres Públiques); Salvador Milà (ex conseller de Medi Ambient), Manel Nadal (ex secretari Mobilitat PTOP) i Rafel Sardà, investigador científic del CEAB-CSIC.
La periodista gironina d’El Punt-Avui, Nuri Forns, ha actuat com a moderadora del debat que s’ha allargat poc més de dues hores, mitja hora més del què estava previst inicialment. Aquesta duració extra, però, no ha semblat enutjar als assistents, que han seguit amb molt interès les tres principals parts de què ha constat. Asseguts al pati de butaques del públic s’hi comptaven nombrosos regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, entre ells l’alcalde, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Participació Ciutadana, Albert Sanz.
També hi havia una nombrosa presència de membres de la Plataforma Aturem la C-32, que lluïen la característica samarreta blanca amb el logo «Stop C-32». El debat ha començat amb una breu introducció sobre com s’havia estructurat, així com les parts que tindria. Després, la moderadora ha presentat als ponents i aquests han fet el seu torn d’intervenció inicial.
Model de país, impactes en el medi ambient i la mobilitat i finançament
Les dues parts centrals de què ha constat tot seguit el debat han estat les respectives visions sobre el Model de País d’una banda; i de l’altra el projecte de la C-32 i el seu finançament, així com els impactes mediambientals i de mobilitat. Per últim, la part final ha comptat amb les intervencions de diversos membres del públic, entre ells un dels portaveus de la Plataforma Aturem la C-32, Joan Mora.
Les principals conclusions han tancat finalment el debat, moment que els quatre ponents han aprofitat per reblar el què ja havien deixat clar al llarg de tota la vetllada. Pere Macias s’ha referit al projecte defensant la seva necessarietat: «Jo crec que és una peça absolutament indispensable perquè la mobilitat de tot aquest sector de Blanes, Lloret i Tossa sigui el mateix nivell de mobilitat que tenen qualsevol altre punt del país. Crec que, en aquests moments, aquest punt del territori està en inferioritat de condicions amb una única connexió intolerable, i la única solució real que pot ajudar és el què jo no en dic prolongació, en dic la Ronda de la Costa Brava Sud».
A aquest posicionament s’hi oposava frontalment Salvador Milà, que ha denunciat les mancances que té el projecte: «No resol els problemes de mobilitat que té Blanes i que tenen a Lloret. És una mala solució o, com he dit anteriorment, és una vella solució per a un problema que avui en dia s’ha d’arreglar d’una altra forma a través d’una ronda urbana per Blanes, a través d’una millora de la circulació interior tant de Blanes com de Lloret, i evitant qualsevol impacte territorial. I sobretot, evitant que això no comporti a més una prolongació de peatges».
Qui, per contra, s’ha alineat defensant el projecte ha estat Manel Nadal, que n’ha destacat tota una sèrie d’avantatges: «Reduir el trànsit de pas entre Lloret i Blanes. Reduir el temps de viatge entre l’actual acabament de l’autopista C-32 fins a Lloret en 10 minuts, millorar l’ambient, perquè hi haurà menys contaminació, i resoldre també el trànsit de pas de la gent que ve de Barcelona i que vol anar a Lloret, o la gent del Maresme o del Vallès i vol anar a Lloret».
Per últim, Rafel Sardà ha advertit dels greus perills que suposaria construir el projecte sense un replantejament que l’adeqüi millor a l’actual normativa mediambiental: «Jo crec que, tal i com està plantejada la prolongació de la C-32, té un impacte molt greu sobre els sistemes naturals del territori. Llavors, o bé aquesta infraestructura es modifica en la variant tècnica, es fan uns túnels llargs que passin per sota dels turons, o bé la segona opció jo crec que seria, a partir del què hi ha ara, baixar per trobar la ronda de Blanes per evitar haver de fracturar el territori en la vessant actual».
Abans que el debat es tanqués definitivament amb un fort aplaudiment del públic, Nuri Forns ha convidat tothom a participar en la Consulta Popular sobre el projecte de prolongació de la C-32 que tindrà lloc el proper 17 d’abril. A Blanes l’organitza l’Ajuntament d’aquesta vila, mentre que Lloret anirà a càrrec de la Plataforma Aturem la C-32. En el cas de Blanes, les votacions es faran des de les 10 del matí fins a les 8 del vespre en 8 locals repartits arreu del municipi.
Fotos: Blanesaldia.com