Manifest unitari de CCOO i UGT 1r de maig 2010

Els sindicats CCOO i UGT de Girona cridan a la participació en la manifestació que, amb motiu de l’ 1 de Maig, tindrà lloc a Girona, enguany sota el lema «Més ocupació de qualitat i protecció social». La manifestació sortirà a les 12 hores de la Plaça de la Independència.

Manifest unitari

Celebrem aquest 1r de Maig de 2010 juntament amb els treballadors i treballadores d’arreu del món per reivindicar el treball amb drets per tothom i la necessitat d’un món més just que recuperi el valors universals de la democràcia, la pau, la llibertat, la justícia, la igualtat, la solidaritat i el respecte envers els drets humans.

Avui, encara sota els efectes de la crisi fi nancera i econòmica mundial, que ha desviat milions de diners públics per al rescat de les entitats fi nanceres, CCOO i UGT de Catalunya ens unim a la Confederació Sindical Internacional (CSI) per reivindicar un nou model de govern mundial que garanteixi que el sistema financer està al servei de l’economia productiva, amb més controls sobre l’economia especulativa i els grups d’inversió privats i amb l’establiment d’un impost sobre les transaccions fi nanceres que contribueixi a la recuperació econòmica mundial, a la creació d’ocupació i a l’eradicació de la pobresa i les desigualtats.

Quan s’inicia la recuperació econòmica en alguns països del nostre entorn, és hora de reivindicar l’Europa social i amb drets per tothom enfront de la proposta de la Unió Europea de retallada dràstica del dèfi cit públic, que comportarà un alt cost social i provocarà un impacte molt negatiu sobre els sistemes públics de protecció social. Per això, UGT i CCOO de Catalunya ens unim a les propostes de la Confederació Europea de Sindicats (CES) per avançar cap a un govern econòmic, polític i social comú que prioritzi la creació d’ocupació, la inversió en R+D+i, la formació i qualifi cació dels treballadors i treballadores en la perspectiva d’un nou model productiu i que preservi els sistemes públics de protecció social.

A Espanya i a Catalunya la crisi econòmica té característiques pròpies, derivades d’un model productiu que ha crescut gràcies a la bombolla immobiliària i a la competitivitat en baixos salaris i precarietat. Les conseqüències han estat greus per a les persones, en forma d’atur, especialment per als joves, i d’expedients de regulació i de tancament d’empreses, i la recuperació serà més lenta que en altres països. Cal que la sortida de la crisi sigui amb més ocupació de qualitat i protecció social i amb un nou model de competitivitat. CCOO i UGT de Catalunya reafirmem el nostre compromís amb el diàleg social, que permeti: reforçar els serveis públics d’ocupació, augmentar les polítiques de formació, fomentar l’ocupació dels joves, reduir la contractació temporal injustifi cada i potenciar l’estabilitat de l’ocupació i la reforma de la negociació col·lectiva promovent la fl exibilitat interna negociada en contraposició a la pèrdua d’ocupació.

En les èpoques de crisi els poders públics han d’assegurar la protecció social de les persones que estan en pitjor situació i tenir un paper actiu en la recuperació de l’economia mitjançant polítiques que estimulin la demanda en activitats que promoguin el canvi de model productiu i amb la creació d’ocupació directa en sectors com l’atenció a les persones, que alhora reforcen l’Estat del benestar.

Per això, UGT i CCOO de Catalunya estem en contra del pla d’austeritat de l’Administració pública aprovat pel Govern espanyol, que comportarà retallades d’ocupació pública i, per tant, pitjors serveis per a la ciutadania. Les institucions financeres que han viscut anys de grans beneficis com a conseqüència de la bombolla immobiliària, amb la crisi han bloquejat l’accés al crèdit de moltes empreses i famílies. Els recursos públics econòmics que s’han posat a disposició de la reestructuració del sector fi nancer han de comportar la recuperació del crèdit per al fi nançament de projectes d’emprenedors, empreses i famílies, i el retorn a unes institucions financeres al servei de la societat i l’activitat productiva.

També és necessària la reforma del nostre sistema fiscal, cada vegada més injust i insufi cient, ja que els darrers anys ha perdut progressivitat en retallar la imposició directa, que fa pagar més a qui més té, i en augmentar la indirecta, que es paga a través del consum. Cal recuperar l’impost de patrimoni sobre les grans fortunes, augmentar la tributació de les rendes altes i impulsar un veritable pla d’actuació de lluita contra el frau fiscal, l’evasió d’impostos i l’economia submergida dotat amb recursos sufi cients.

CCOO i UGT de Catalunya reiterem el nostre suport al sistema públic de pensions i el rebuig a l’allargament obligatori de l’edat de jubilació. La millor manera d’assegurar la sostenibilitat futura del sistema públic de pensions passa per millorar el nostre model productiu, fer que les persones treballadores tinguin una feina de qualitat amb drets i salaris sufi cients. Cal preservar el consens al voltant del Pacte de Toledo entre Govern, partits polítics i agents socials, que permeti fer les modificacions necessàries alhora que continuï assegurat un sistema públic de pensions sufi cient per a les actuals i futures generacions.

UGT i CCOO de Catalunya ens reafi rmem en la defensa de l’autogovern de Catalunya i del seu Estatut, com a instrument necessari per al desenvolupament d’una societat oberta, democràtica i cohesionada que garanteixi l’accés universal als drets socials bàsics i un model social més just, cohesionat i solidari.

Reclamem el respecte als drets de ciutadania de tota la població i la no-instrumentalització de la immigració per electoralisme, que pot posar en risc la convivència del país. Alhora, no permetrem que la crisi econòmica suposi una retallada dels avenços aconseguits en matèria d’igualtat. Ens reafi rmem en la necessitat de construir unes relacions laborals i una societat que reconeguin els drets i la igualtat d’oportunitats de totes les persones que en formem part.

En el Dia internacional del treball, CCOO i UGT de Catalunya, juntament amb el sindicalisme europeu i mundial, emplacem els treballadors i treballadores de Catalunya a participar en les manifestacions per reivindicar una sortida de la crisi amb MÉS OCUPACIÓ DE QUALITAT I PROTECCIÓ SOCIAL.