Blanes ha donat el tret de sortida per elaborar els pressupostos participatius, la primera vegada que es duran a terme en aquest municipi. El passat dimarts es va iniciar la feina amb la primera reunió de treball que van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el tinent d’alcalde d’Hisenda, Nicolás Laguna, així com regidors i regidores dels diferents grups municipals.
Durant la trobada, es va tractar l’esborrany de la primera proposta sobre com elaborar un pressupost participatiu, que incloïa diversos aspectes que s’hauran de tenir en compte a l’hora de començar a treballar.
S’han de decidir qüestions com ara la segmentació territorial que es fa del municipi prenent com a base la realitat social i física reflectida en els barris i locals socials, així com la divisió administrativa en districtes i seccions, a banda dels criteris de distribució dels imports econòmics.
En aquest darrer sentit, la reunió de treball es va tancar emplaçant-se tots els participants per treballar quatre aspectes bàsics sobre els quals les diferents forces polítiques s’han compromès a presentar sengles propostes. Així, hi haurà propostes dels tipus d’actuacions que es faran; la validació dels criteris de distribució; la divisió territorial del municipi; i la validació dels imports.
315.000 euros destinats a inversions en els barris
El ple del passat mes de novembre va aprovar amb l’abstenció dels dos regidors de Ciutadans una moció presentada per la CUP perquè es treballessin els pressupostos participatius. Posteriorment, la sessió plenària del mes de desembre va aprovar els pressupostos municipals per al 2016, que incloïen una partida de 315.000 euros destinada a inversions en els barris.
La proposta de treball que s’utilitza com a punt de partida inclou dades a tenir en compte, com ara que a Blanes hi ha 25 associacions de veïns i 17 locals on podrien realitzar-se les assemblees participatives. D’altra banda, ahir també es van lliurar diversos mapes del municipi amb les divisions territorials que marquen els límits de les diferents associacions de veïns i barris que hi ha, així com altres tipus de segmentacions més visibles físicament, com per exemple la línia que separa la Carretera d’Accés a la Costa Brava.
Al llarg de la trobada d’aquest passat dimarts totes les forces polítiques van estar d’acord en què l’objectiu que es vol aconseguir és empoderar la ciutadania, fer conscients als blanencs i blanenques que realment poden decidir, que tenen el poder per fer coses. A través d’aquests mecanismes de participació també es treballa alhora la cohesió social i la solidaritat entre barris.
Vessant pedagògica
Una altra qüestió que es persegueix és la vessant pedagògica que tenen els pressupostos participatius, així com que les associacions de veïns puguin actuar com a facilitadores i dinamitzadores del procés pel coneixement del territori que tenen.
Sobre aquesta darrera qüestió, es va recordar que la base dels pressupostos participatius és que cada ciutadà és igual a un vot, tot i que en alguns municipis on ja fa temps que es duen a terme se n’atorguen tres a les entitats veïnals justament per donar a aquestes associacions una major visibilitat.
Prenent com a base les demandes de les associacions de veïns d’arreu de Blanes que arriben a l’Ajuntament, les propostes que es podrien incloure’s al pressupost participatiu podrien girar al voltant de cinc grans temàtiques:
1.- Realitzar millores a la via pública
2.- Reposició d’elements urbans
3.- Rehabilitació i/o millora de parcs i equipaments públics municipals
4.- Salubritat i civisme
5.- Seguretat ciutadana