Per tercer any consecutiu, l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes aposta per potenciar les arts plàstiques, la fotografia i altres demostracions artístiques a través de les exposicions que s’han programat a les tres sales municipals. Es tracta de la Sala García-Tornel, la Sala Casa Oms i Casa Saladrigas, on s’hi allotjaran un total de 19 exposicions fins al setembre.
Per donar-ho a conèixer amb prou antelació, s’ha confeccionat un flyer on es recull aquesta programació, i del qual s’han editat 6.000 exemplars que s’han començat a distribuir aquesta setmana a les dependències municipals. La principal novetat del fulletó informatiu d’enguany, el tercer que ha editat l’Ajuntament, és la incorporació de la Sala Casa Oms, ubicada al costat de la Sala García-Tornel, al mateix Carrer Ample.
En aquest nou espai, recuperat des del passat mes de setembre pel consistori, s’hi allotjaran tres exposicions, organitzades amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Blanes. Per la seva banda, a la Sala García-Tornel se n’han preparat vuit, el mateix nombre que també s’allotjarà a Casa Saladrigas.
Una mirada al mar: obra tèxtil de Victòria Cano
La primera exposició inclosa al flyer és la que es va posar en marxa ahir divendres a Casa Saladrigas. Es tracta de l’obra tèxtil de l’artista blanenca Victoria Cano, que es podrà visitar fins al 6 de març. Presentada sota el títol Una mirada al mar, la inauguració que es va fer de la mostra va ser força especial, ja que es va poder comptar amb la participació de la ballarina Clara Cano –neboda de l’artista-, que va protagonitzar una performance de dansa.
L’acte inaugural el van encapçalar el regidor de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, acompanyat de Victoria Cano. També van assistir-hi regidors de l’Ajuntament de Blanes, així com un gran nombre d’amics i familiars de l’artista, que no es van voler perdre l’ocasió d’admirar la 50ena d’obres que s’inclouen a les dues plantes de Casa Saldarigas, majoritàriament tapissos, així com quadres fets amb diverses tèniques.
Les peces que composen l’exposició han sorgit de l’art del tapís i d’altres modalitats tèxtils: alt i baix lliç, ikat i feltre, entre d’altres. Segons Victoria Cano, les seves creacions volen ser un homenatge a oficis passats i a tècniques antigues. Els mestres d’aquestes arts teixien en telers d’alt lliçó de baix lliç, una feina per a la qual era necessària una destresa i habilitats que no tothom dominava, i que suposaven poder fer sorgir autèntiques obres d’art d’entre les seves destres mans.
Des de ben petita, l’afició de Victoria Cano era cosir, i va poder aprofundir encara més en la seva especial creativitat gràcies a la formació que va fer de més gran. Primer a l’Escola de Belles Arts de la Mercè de Girona, i posteriorment a l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona. Uns anys més tard d’haver completat aquesta formació, al 1998, l’artista va ser convidada perquè participés en la VII Conferència de la Xarxa Tèxtil Europea celebrada a Madrid, una ocasió que va suposar tot un reconeixement al seu treball artístic.
Posteriorment, l’any 2005 Victoria Cano va treballar i col·laborar amb la Fundació Àngel Planells de Blanes, on també va protagonitzar una exposició. Les seves peces estan fetes sempre amb material natural com lli, llana, cotó o paper artesà que combina i integra en l’homogeneïtat del conjunt. Són quadres i objectes que presenten, a banda d’abundants formes i colors, una dominant textura provocada pel material utilitzat, que fan que les seves creacions també siguin anàlogament suaus o dures..
L’exposició de Victoria Cano, Una mirada al mar, es pot visitar a Casa Saladrigas de dimarts a dijous de 10 a 13 h, i de dijous a dissabte de 17 a 20 h. Diumenge i dilluns la sala és tancada.
Fotografia, Joves Talents i Festa Major
Les set exposicions restants que s’allotjaran durant els propers mesos a Casa Saladrigas inclouen principalment mostres fotogràfiques, així com una nova edició de la mostra col·lectiva Joves Talents V.4, entre d’altres. També és prou destacable la participació que farà l’artista blanenc Albert Arribas, que presentarà una selecció de les pintures i escultures més recents a partir de mitjans de març.
S’ha editat un flyer que aplega totes les exposicions que es faran fins al setembre.
L’exposició de Joves Talents V.4 serà la següent que s’allotjarà a Casa Saladrigas, mentre que tres altres mostres que hi haurà de cara a l’estiu es basaran en l’art fotogràfic. Es tracta de la 44a edició del Concurs Fotogràfic Digital Quillat de l’AFIC, la 22a edició del Concurs Focs i Festa que organitza l’Ajuntament amb el suport de l’AFIC; i del BPH Blanes Photo Festival V.4 que organitza el GIF, el Grup d’Imatge i Fotografia.
Arts visuals, música i cinema històric de Blanes
La sala García-Tornel presenta una programació molt més eclèctica, que encetarà el seu particular periple el 4 de març amb una mostra de col·leccionisme relacionat amb la música i el cinema que es presenta amb el nom Exhibitionism, Autògrafs i Memorabilia. En aquesta línia, a partir del 13 de juny hi haurà una retrospectiva fotogràfica que recull els 40 anys de barcelonisme a Blanes.
D’entre les set exposicions que s’allotjaran a la García-Tornel, la més destacada serà la que s’ha dedicat al llegat de Josep Pons i Girbau, fotògraf i cineasta. En motiu del 50è aniversari de la mort del fotògraf i cineasta blanenc, l’Arxiu Municipal organitza aquesta exposició on es fa un repàs a les diferents facetes d’aquest artista no prou reconegut.
Homenatge a l’Esteban, els vescomtes de Cabrera i literatura blanenca
Per últim, el nou espai municipal que es va posar en marxa a finals del 2015, la Sala Casa Oms, inclourà tres exposicions organitzades per l’Arxiu Municipal de Blanes. La primera que s’hi allotjarà serà la que homenatjarà l’artista i showman internacional de Blanes, Esteban, que ens va deixar fa pocs anys.
Completaran la programació una mostra sobre Blanes i la seva relació amb el Vescomtat de Cabrera, que es podrà visitar de l’11 al 31 de març. D’altra banda, del 22 d’abril a l’1 de maig, hi haurà una retrospectiva sobre diversos escriptors blanencs, destacant la figura de Josep Alemany Borràs, periodista i escriptor que va desenvolupar la seva obra a principis del segle XX. A partir del 29 de juliol, Casa Oms actuarà com a sala annexa de la García-Tornel amb l’exposició dedicada al fotògraf i cineasta blanenc Josep Pons i Girbau.