Policies locals y Mossos de Girona milloren les seves comunicacions internes

Comissaria dels Mossos d’Esqueadra a Blanes

El departament d’Interior ha activat avui una prova pilot de compartició de canals de la Xarxa Rescat de comunicació a la Regió Policial de Girona en la qual participaran 21 municipis de la demarcació de Girona, dels quals cinc en són de la comarca de la Selva. La voluntat d’Interior i els ajuntaments és fomentar i millorar la coordinació entre les Policies Locals i la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME) en aquelles situacions que impliquin la participació conjunta perquè aquesta sigui eficient i eficaç.

El director general de la Policia, Manel Prat, ha destacat avui en roda de premsa a Girona que «és molt important compartir canals de comunicació entre Mossos d’Esquadra i Policies Locals» i que «el fet de compartir les xarxes de comunicació és per donar millor resposta als ciutadans».

En aquest sentit, el director de la Policia ha dit que «són moments complexes a nivell pressupostari i el què cal fer és millorar els procediment interns». Prat ha anunciat que «ara es comença a compartir els canals de comunicació, i d’aquí a mig any s’ha de veure els resultats i implementar-ho a tot el territori».

Per la seva banda, el director general d’Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, ha dit que la xarxa rescat «són canals estables de comunicació entre els cossos policials i els diferents operadors de les emergències» que permeten la comunicació entre Mossos i Policies Locals «per tal d’anar cap a un sistema de policia de Catalunya».

En aquesta presentació de la prova pilot també hi han estat presents el comissari dels Mossos d’Esquadra a Girona, Joaquim Belenguer; el cap de la Policia Local de Figueres, l’inspector Josep Maria Riera; i el cap de la Policia Local de Girona, l’intendent Josep Palouzié.

Per la seva banda, el comissari Belenguer ha dit que «els mossos no volem treballar sols, hem de treballar amb les Policies Locals» i ha destacat que la seva participació «és cada vegada més important». El cap de la policia local de Girona ha qualificat aquest pas com “un fet històric, ja que s’està construint un sistema pensant en el país i en el ciutadà”. “Ara tenim eines per donar un servei més eficient”, ha conclòs.

Aquesta prova pilot de coordinació entre les Policies Locals de la Regió Policial de Girona i el Cos de Mossos d’Esquadra ha estat possible gràcies a l’excel·lent relació i comunicació entre els responsables policials dels diferents cossos. Cal destacar de forma especial el paper rellevant que des de l’Associació de Caps de Policia Local de Municipis de Comarques Gironines s’ha portat a terme per a iniciar aquesta experiència.

Les 21 policies locals de Girona que han participat, ja han signat conveni, o ho faran en breu i són les següents

Calonge                        Figueres                     L’Escala

Lloret de Mar                Olot                             Salt

Torroella de Montgrí     Tossa de Mar              Santa Cristina d’Aro

Arbúcies                        Begur                         Cadaqués

Caldes de Malavella     Castell-Platja d’Aro Castelló d’Empúries

Girona                            Hostalric                    Palafrugell

Palamós                         Pals                           Roses

 

Què és la Xarxa RESCAT

La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).

A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.

La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de mòbils, té més cobertura que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.

Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.

El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions que, d’aquesta forma, estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.

Actualment hi ha 8 municipis integrats a la xarxa RESCAT a la Regió Policial de Girona i 13 municipis que han signat el conveni d’adhesió o l’han aprovat a la seva Junta de Govern o Ple  i es troben en procés d’integració.

Pel que fa al total de Catalunya,  hi ha 43 municipis integrats a la xarxa RESCAT, 57 municipis que ja han signat el conveni d’adhesió o bé l’han aprovat a la seva Junta de Govern o Ple, i 51 municipis en tràmit d’aprovar el conveni. Això suposaria que un 72,25 %  dels municipis catalans i un 86,15 % d’agents de les policies locals treballen, o ho faran en breu, amb la xarxa RES