La Plataforma d’Activistes per l’Habitatge i contra el Capitalisme de Blanes (PAHC) va aturar 27 durant el passat any 2015 abans de l’execució per la pressió o les mobilitzacions del col.lectiu, tots de famílies blanenques en risc de desnonament per hipoteca, lloguer o ocupacions, segons afirma l’entitat en un comunicat.
Durant l’any 2015 van augmentar els casos de persones que es veuen obligades a ocupar habitatges buits de bancs ja que l’Ajuntament no els ofereix cap alternativa. Consideren que cal que l’Ajuntament pressioni a bancs i a la SAREB amb l’objectiu de formalitzar lloguers socials i assequibles per a les persones que s’han vist obligades a ocupar. També han detectat un augment de les famílies que cerquen a l’assemblea setmanal de la Plataforma assesorament, formació col·lectiva i sempre gratuïta per a afrontar la problemàtica.
La PAHC des dels seus inicis segueix fidel als principis d’autogestió, sense rebre subvencions o ajudes de l’Ajuntament i sense ànim de lucre, potenciant sempre la solidaritat i l’empoderament col·lectiu. Treballa diàriament perquè les persones afectades i en risc d’exclusió social no caiguin a les petites màfies i fins i tot empreses existents que fan negoci amb la greu problemàtica de l’accés a l’habitatge per la manca de solucions efectives des de les administracions públiques.
Segons la PAHC, és l’alcalde Miguel Lupiáñez (PSC), i el govern municipal qui han de garantir els drets bàsics i el dret a l’habitatge i que no ho poden deixar només en mans del voluntariat i entitats com la PAHC, que no tenen ni l’estructura ni els recursos per a fer front a una emergència social com la que patim. La llei 24/2015, aprobada per unanimitat al Parlament de Catalunya, obliga a l’alcalde a posar en marxa mesures urgents per a acabar amb la situació que pateixenles famílies sense recursos al nostre municipi. Per tant, exigeixen que es respecti i s’apliqui la llei.
La PAHC de Blanes es reuneix en assemblea cada dimarts a les 18 hores a l’Ateneu Popular Sa Fera Ferotge (C/ Mas Enlaire 3). L’entitat s’organitza en diferents comissions de treball: emergències habitacionals, pobresa energètica, recuperació d’aliments, roba i joguines, acompanyaments, entre d’altres. També ofereien diversos serveis d’ajuda mútua gratuïta com assessorament jurídic o la rentadora de roba col·lectivitzada.