La joguina Sura, un disseny dels joves blanencs Ovidi Alum i Cristina Valls, de l’empresa Hory, ha estat guardonada Finalista i Premi del Públic dins la categoria de Joguina Ecològica en la segona edició dels Premis Ibertoy 2015.
Paral·lelament, una altra de les creacions de l’empresa blanenca, la joguina Bloc, també ha estat seleccionada com a candidata al premi, en aquest cas dins la categoria Construccions, Manualitats i Científic.
Els Premis Ibertoy són els únics d’aquestes característiques que hi ha actualment arreu de l’estat espanyol, i tenen com a objectiu reconèixer les millors joguines disponibles per a la propera temporada al mercat espanyol i portuguès. Un jurat d’experts s’ha encarregat de valorar les propostes segons els següents criteris: diversió, originalitat, prestacions, comercialitat, qualitat i seguretat.
L’eix central de la joguina Sura és una barca feta amb suro autènticament natural, i proposa a la canalla jugar a pescar peixos que també s’inclouen a l’envàs. Es tracta d’un joc d’habilitat, participatiu i educatiu, a través del qual es poden aprendre les arts de pesca i, al mateix temps, les diferents varietats de peixos que hi ha al mar Mediterrani.
En aquest darrer sentit, Sura s’inspira en el paisatge surer que caracteritza les comarques gironines i la Costa Brava. Una de les característiques de la joguina que li ha fet mereixedor del guardó lliurat per Ibertoy és precisament que està feta amb suro, un material ecològic 100% sostenible que s’extreu de l’Alzina Surera, un dels materials autòctons més nobles i delicats de l’oest del Mediterrani.
També s’ha valorat que la joguina recrea l’ofici dels petits pescadors de palangre, una de les varietats de les arts de pesca més respectuosa amb el medi ambient. A banda de la figura de suro que simula ser l’embarcació de pesca, també incorpora una plantilla perquè a casa els infants amb les seves famílies puguin crear més i més peixos reutilitzant envasos que tinguin a la llar.
A més a més de la joguina Sura, l’empresa Hory també ha dissenyat una altra joguina anomenada Bloc, fabricada amb suro aglomerat. En aquest altre cas, el què proposa als infants és que juguin a un dels entreteniments més bàsics que hi ha en el món dels jocs: construir. Els Bloc són lleugers, suaus i silenciosos, i transmeten a través del tacte, la vista i l’olor l’experiència inimitable que tenen els materials autènticament naturals.
Val a dir també que en el procés de fabricació de les joguines Sura i Bloc hi col·labora el Centre Especial de Treball El Vilar de Blanes, de la Fundació Aspronis, que dóna atenció a persones amb discapacitats psíquiques. Sura i Bloc són joguines ecològiques, km0 i que han estat dissenyades i manufacturades a Catalunya. A més, transmeten tota una sèrie de valors que els atorga una qualitat afegida que no tenen altres jocs per a la canalla.
Ovidi Alum i Cristina Valls van crear l’empresa Hory fa dos anys. Tot va començar a mitjans de 2013, quan van fer el primer prototip de la Sura, i a finals d’aquell mateix any van obrir una campanya per obtenir finançament (micro-mecenatge). Amb aquesta campanya van aconseguir 5.300 euros que els van permetre finançar una part de l’homologació del producte per a la Unió Europea, dissenyar el packaging i fer una primera producció de 100 unitats.
Actualment els dos blanencs –arquitecte i sociòloga, respectivament- estan en procés de dissenyar nous productes. La obtenció del Premi Ibertoy l’han valorat tots dos de manera lògicament molt positiva i engrescadora: “Abans de rebre el guardó ja estàvem convençuts que la nostra joguina era bona, perquè està feta amb material 100% ecològic, i perquè transmet una sèrie de valors que cada vegada apreciem més els pares i mares. Ara bé, el fet de rebre aquest reconeixement ens ha esperonat a seguir en aquest camí i, qui sap si poder fer realitat el somni que aviat es pugui comercialitzar de manera més generalitzada”, explica Cristina Valls.
Entre els seus clients, compta amb el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava, que s’ha interessat precisament pels valors que transmet la joguina Sura. La idea d’aquesta institució és oferir la Sura com un obsequi en les trobades internacionals, perquè simbolitzi a l’hora el Mar Mediterrani.