En la línia iniciada al 2013, des d’avui divendres Casa Saladrigas allotja una exposició que trenca els esquemes habituals del què al llarg de l’any es pot trobar allotjat en aquest edifici. Es tracta de la mostra Joves Talents V.3, la tercera edició consecutiva d’una iniciativa que té l’objectiu de donar major visibilitat als nous valors emergents en les arts visuals tant de Blanes com d’altres localitats de la seva àrea d’influència.
Des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Blanes s’ha buscat que hi hagi una varietat d’artistes quant a la manera d’expressar-se, el tipus de material que treballen i els temes que tracten. Amb aquest objectiu, s’han triat quatre joves que representen al món de la fotografia, el dibuix, la pintura i la ceràmica. Són Anna Amorós, Aida Subirà, Aida Martínez i Joel Reñaga, que exposaran les seves creacions fins al 16 de maig.
L’horari per visitar l’exposició Joves Talents V.3 és de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h, i de dijous a dissabte de 17 a 20 h. Els diumenges, dilluns i festius Casa Saladrigas no està oberta per ser visitada.
Les trajectòries i característiques dels quatre joves artistes són les següents :
Anna Amorós López (Ceràmica)
Veïna de Malgrat de Mar, al llarg de la seva vida ha tingut sempre molta relació amb Blanes, un lligam que ara s’estreta encara més al participar en aquesta mostra on, per primera vegada, presenta el treball que fa en ceràmica. Per això, aquesta artista de 23 anys explica que se sent molt il·lusionada de poder veure la interacció que tindrà la seva obra amb la gent, cosa que considera essencial en el seu treball.
Actualment viu a Barcelona, on compagina els seus estudis a l’Escola Massana -3r de Grau en Arts i Disseny- amb la feina de professora d’anglès per a infants. Abans de començar a la Massana, Anna Amorós va estudiar durant sis anys dibuix i pintura amb Antoni Granja, pintor resident a Granollers amb qui va passar una època molt important a la seva vida, ja que la va introduir en el món de l’art. Per això considera que ha estat el seu mestre tant en composició com en dibuix i color.
Respecte la seva descoberta del món de la ceràmica explica: “Quan vaig conèixer per primer cop la ceràmica, em va encantar la manera amb què flueix, es transforma i es manifesta. També em fascina l’exigència del material i la dificultat que suposa anar-s’hi avesant. A banda d’això, podríem dir que fins i tot m’ha canviat la meva manera de ser ja que, subordinada a les necessitats d’aquest material, et tornes pacient, observadora. Escoltes el diàleg que hi ha amb el material, i aprens a conèixer-lo”.
Abans d’exposar a Blanes, ho ha fet a la Galeria Setba, a la mostra col·lectiva Diàlegs Iniciàtics, juntament amb Raimond Vayreda i Montserrat Ayala. Enamorada i meravellada per la textura dels materials i la transformació d’aquests envers altres factors, també ha conreat diferents tècniques en pintura: tinta xinesa, acrílica, aquarel·la, etc.
Aida Subirà (Pintura)
Nascuda a Blanes fa 30 anys, combina la seva vocació per la pintura amb la feina de creativa/dissenyadora gràfica a Barcelona, on treballa com a creativa en dues agències de publicitat i màrketing. Al acabar la llicenciatura de disseny gràfic a Eina (Universitat Autònoma de Barcelona), va estudiar Belles Arts a la Universitat de Barcelona. Va ser en aquesta facultat on es va endinsar en el món de la pintura, la seva gran passió des de ben petita.
L’obra que ha triat Aida Subirà per incloure a Joves Talents V.3 mostra el treball pictòric realitzat durant els darrers quatre anys, i és el resultat de la seva recerca i aprenentatge amb un denominador comú: la natura. Per això, cuida i pinta cada flor, planta i herba com si fos un retrat. Es capfica en cada detall, que descriu amb minuciositat, mentre que en canvi el paisatge el treballa de manera molt diferent, amb l’objectiu de destacar el seu desig de prolongació i abstracció, tot en gran format i prevalent l’atmosfera sensorial a la forma continguda.
Tot i que ha participat en vàries col·lectives a nivell estatal i internacional, és la primera vegada que mostra la seva obra a Blanes, per això li fa una especial il·lusió: “A banda que m’agrada poder exposar ‘a casa meva’, és una gran oportunitat per poder ensenyar pintures que pretenen ser mirades en un conjunt per entendre la seva evolució i formalització, ja que formen un procés de recerca, tant a nivell conceptual com estrictament formal i pictòric. Per això, he decidit col·locar les meves primeres pintures abstractes, ja que representen l’inici de tota la meva recerca pictòrica”.
La seva especialització és l’aquarel·la, i en aquest sentit l’any 2012 va ser seleccionada com aquarel·lista espanyola al Museo Bolivariano de Arte Contemporáneo (Colòmbia) en la 4a Trienal Internacional de la Acuarela. Ha exposat a Barcelona, Berlín i Girona, entre d’altres localitats, i al 2011 va guanyar el Primer Premi al XXX Saló Anual del Reial Cercle Artístic de Barcelona. Amb tot, un dels guardons que recorda amb especial il·lusió perquè la va connectar directament amb la seva vila natal -tot i no tenir l’envergadura i maduresa d’altres premis, és el que va guanyar l’any 2003 a la Universitat de Girona pel seu treball de recerca sobre el pintor blanenc d’adopció Àngel Planells, surrealisme mediterrani.
Aida Martínez Ramírez (Fotografia)
Apassionada per la fotografia, aquesta jove artista de 24 anys ha viscut a Blanes tota la seva vida, i confessa que sempre li ha agradat el món de l’audiovisual en totes les seves diverses vessants. Després d’estudiar mitjans audiovisuals al Tecnocampus (Escola Universitària Politècnica) de Mataró, va descobrir que la part visual era el què més li agradava, per això s’ha especialitzat en fotografia i edició en vídeo.
Fins ara, encara no havia exposat les seves fotografies, per això poder mostrar al gran públic les seves creacions li fa una especial il·lusió: “Sempre m’ha agradat capturar moments i veure i trobar la bellesa on existeix i, de vegades, on la gent no sap trobar-la. Perquè la fotografia no és tan sols agafar una càmera i fer “click”, és veure el món amb una altra mirada, capturar i gaudir de la bellesa de les coses quotidianes. És, com qualsevol altra branca de l’art, una forma d’expressar-se”.
Com a primerenca que es considera en aquest món –tot i que ha realitzat algunes sessions fotogràfiques, vídeos i muntatges de música per a amics i coneguts-, encara no ha trobat un estil artístic personal que la defineixi. Per això, es dedica a provar diferents tècniques, a experimentar amb materials i a fotografiar diversos gèneres mentre no deixa de formar-se. El seu objectiu principal ara mateix és arribar a trobar aquell estil que la diferenciï i dedicar-se a la fotografia professionalment en un futur que espera que no sigui gaire llunyà.
Joel Reñaga Ririn (Dibuix)
Dels quatre artistes que exposen a Casa Saladrigas aquest és el més jove, ja que va néixer fa 21 anys a Blanes, on continua vivint-hi. Treballa fent tatuatges i com a pintor de murals artístics en fatxades i parets interiors de locals. També es tracta de la seva primera exposició en públic, per això considera que significa una magnífica oportunitat de donar a conèixer el seu estil en dibuix i pintura.
En aquest sentit, Joel Reñaga explica: “Els meus dibuixos són una representació il·lustrada dels meus pensaments, que la meva imaginació plasma a través del meu estil. En alguns dibuixos intento fusionar la geometria amb l’anatomia humana, mentre que en d’altres estic més interessat en investigar les expressions de patiment i desesperació de la societat en els moments actuals. També intento comunicar el respecte que tinc envers la saviesa i la natura”.
Format amb classes de dibuix amb els artistes de Blanes Quico i Sergi Ros –pare i fill-, el què el va impulsar a començar en la pintura va ser la seva afició per aquest món, complementat amb l’habilitat natural que li ve de família. Els seus projectes són seguir pintant, dibuixant, tatuant i no deixar d’evolucionar com artista, amb la mirada posada en l’objectiu de poder guanyar-se la vida fent el què més li agrada.
Fotos: Ajuntament de Blanes