Ahir va finalitzar la darrera de les sortides que s’han estat fent durant les últimes setmanes perquè els alumnes de Blanes fossin els primers en fer el recorregut per aquesta ruta inèdita de l’escriptor Joaquim Ruyra.
Més de 200 alumnes de batxillerat dels tres instituts del municipi –S’Agulla, Sa Palomera i Serrallarga- han conegut de primera mà els indrets que formen part de l’itinerari, lligats a les seves creacions literàries.
Els alumnes han fet aquestes sortides acompanyats per l’autora de la ruta, Joana Muñoz Mora, una jove blanenca de 23 anys graduada en Humanitats que va confeccionar-la com a treball de recerca de grau. Presentada amb el títol Itinerari Joaquim Ruyra a Blanes: quan el paisatge es fa literatura, l’exercici li va suposar una matrícula d’honor i ara ha comptat com a recompensa afegida poder-la dur a la pràctica, fer-la realitat.
Al analitzar la vàlua i el nivell d’especialització del treball, des del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes es va decidir que els qui millor profit podrien treure de l’experiència eren els alumnes de batxillerat. Per això, després d’una presentació a la Biblioteca Comarcal, es va fer una sessió al Teatre exclusivament adreçada a tots els estudiants que, posteriorment, han realitzat la ruta.
Itinerari literari de Ruyra a Blanes
L’itinerari dissenyat per l’autora blanenca té la singularitat de comptar amb una part terrestre i una altra de marítima. La idea de fer-ho així no és tan sols perquè Joana Muñoz coneix molt bé aquest element al ser besnéta del darrer mestre d’aixa de Blanes. Es deu principalment a què les descripcions narrades per Joaquim Ruyra les va fer des del mar mirant cap a terra, i per això va creure molt adient que la ruta també reflectís aquesta singularitat.
Per motius logístics i de pressupost, els estudiants de Blanes només han fet un itinerari per terra. Per suplir aquesta absència, Joana Muñoz ha dissenyat una ruta que ha comptat amb vuit punts. Els quatre primers estan situats a cavall entre la zona portuària i el centre: l’Esplanada del Port, Santa Anna, el monument a Joaquim Ruyra del Passeig de la Mestrança, l’Ermita de l’Esperança i el lloc de residència de l’escriptor a Blanes, al Carrer Ample número 10.
La segona part de la ruta seguia pel Passeig de Mar, el barri de pescadors de S’Auguer; i el conjunt rocós de Sa Palomera, on es tancava la ruta. Originàriament, l’itinerari comptava amb un total d’onze indrets que comencen al mar: el port, Santa Cristina, S’Agulla, Sa Forcanera i Santa Anna. A partir d’aquí, la sisena aturada ja és el monument a l’escriptor que hi ha al passeig. En cada punt, l’autora de la ruta fa referència a algun fragment de les narracions de Joaquim Ruyra per descriure tant el lloc d’aturada com el context històric en què se situa la ficció envers la realitat.
Després que ha encapçalat aquestes primeres sortides amb els estudiants de Blanes, Joana Muñoz ha fet un balanç positiu de l’experiència. No cal dir que ara el desig d’aquesta jove blanenca seria que la ruta esdevingués en un nou reclam pel turisme cultural que també visita la vila de la Costa Brava periòdicament i poder ser ella qui s’encarregués de fer-la.
Un projecte que, de moment, encara no està previst que sigui realitat. Amb tot, val a dir que l’autora ha posat a l’abast de tothom la possibilitat de fer la ruta perquè d’aquesta manera el màxim nombre de persones pugui gaudir-la.
Per això, buscant la vesant pràctica de les humanitats i la relació literària entre paisatge i text, ha creat un mapa interactiu al qual es pot accedir a través d’un mòbil o tablet amb internet amb l’ajut del programa Eduloc. El nom de la ruta creada és Itinerari Joaquim Ruyra a Blanes, i per accedir-hi s’ha d’entrar al portal www.eduloc.net, dirigir-se a Biblioteca d’Escenaris i escriure qualsevol de les paraules del títol de la ruta.
Un cop feta la recerca, el programa permet situar tots els punts que es vulguin en el mapa, on s’hi ha inclòs fotografies, textos i àudio. D’aquesta manera, el mapa el poden utilitzar tant els turistes i els blanencs que vulguin visitar la ciutat des d’una perspectiva més innovadora i literària, com els lectors ruyrians que vulguin descobrir el paisatge en el qual es basen algunes narracions de l’escriptor.