Togo és un dels països més pobres de l’Àfrica i Dapaong és la capital de la regió de les Sabanes, la més pobre de Togo. Dapaong té uns 70.000 habitants, la meitat són menors de 14 anys i el 75% menors de 30 anys.
Fa set anys que hi treballa a Dapaong un capellà missioner olotí, en Joan Soler, que continua l’obra del també capellà olotí, Ramon Bosch, ara jubilat després de més de 40 anys per terres africanes. Tots dos van fundar la parròquia de Sant Pau de Dapaong. Aquesta parròquia es va agermanar ja des del seu naixement amb la parròquia de la Sagrada Família de Blanes. El carácter interparroquial de Caritas, tant a Blanes com a Dapaong, fa que aquest agermanament s’hagi ampliat a les dues ciutats.
Aquest agermanament es concreta en una comissió d’agermanament que es va reunint cada mes des de fa set anys, per promoure la comunicació, estimació i ajuda entre les dues comunitats cristianes. Una de les principals activitats és la de col·laboració amb projectes concrets, el primer del qual, quan encara de la parròquia de Sant Pau només hi havia el terreny, va ser la construcció d’un pou, element vital i imprescindible, després una nau, unes beques per a aprenents, una granja i altres projectes. Les fonts d’ingressos són donatius, fons de desenvolupament 0.7% de l’Ajuntament de Blanes i sopars solidaris.
I és que també des de fa set anys, cada any, pels voltants del 29 de juny, festa de Sant Pere i Sant Pau, la comissió d’agermanament amb Sant Pau de Dapaong organitza una festa solidària amb animació, testimonis i una botifarrada a l’aire lliure amb motiu d’un projecte concret.
Crear una farmàcia enmig de la regió de les Sabanes
El projecte que presentem aquest 2015 (i que segurament durarà més d’un any) és la construcció i equipament d’una farmàcia emmig de la regió de les Sabanes, amb medicaments genèrics i a preus molt assequibles.
El sistema sanitari al Togo viu una gran precarietat i no és gratuit. Com que la majoria de persones no poden pagar coses tan simples com gases, fil, agulla, betadine, antibiòtics … la mortalitat infantil és elevada. Les poques farmàcies que existeixen al país són massa cares per a la població més humil. Tampoc es creu oportú que els medicaments siguin totalment gratuïts, ja que l’objectiu és que, una vegada construïda, aquesta farmacia s’autofinancii, sense beneficis, però que pugui donar per les despeses que generi, com per exemple la manutenció del responsable de la farmacia i l’adquisició dels fàrmacs.
El cost total d’aquest projecte és de 20.000 euros. Volem agrair a l’Ajuntament de Blanes la subvenció de 2.500 euros a càrrec del Fons de Desenvolupament. Aquests diners ja han arribat a la seva destinació i serán destinats a la primera fase del projecte. La persona i l’empenta del promotor, el missioner Joan Soler i el fet que diversos membres de la comissió d’agermanament hem tingut la sort d’haver trepitjat aquelles terres africanes són la millor garantia que tots els projectes s’estan portant a terme amb la máxima eficàcia i aprofitament de cada euro que els arriba.
Per això, la comissió us anima a participar i col·laborar amb aquest engrescador projecte, del qual anireu tenint notícies periòdicament. Hem posat els fonaments de la farmàcia i ara caldrà anar construïnt, totxana a totxana, la resta del projecte. Sense perdre de vista el veritable objectiu de la comissió : no volem una relació d’ajudants-ajudats o padrins i apadrinats, sinó un veritable agermanament i un enriquiment mutu entre totes les persones de bona voluntat de Blanes i Dapaong.
Comissió d’Agermament amb Sant Pau de Dapaong