L’historiador Joan Piña Pedemonte és el guanyador de la IX Beca de Recerca La Selva 2015 amb l’obra Les esglésies parroquials dels segles XVII i XVIII als arxiprestats de la Tordera, la Selva i Farners Montseny. L’arribada dels models classicistes. Així ho ha fet públic aquest dilluns al matí el jurat de la Beca Recerca la Selva després d’examinar les quinze obres que s’havien presentat en la convocatòria d’enguany.
L’obra guanyadora se centra en les esglésies parroquials que formen part de l’imaginari vital dels ciutadans que s’hi han batejat, hi han celebrat Rams o hi porten els fills a fer la comunió, per citar algunes de les festivitats on l’edifici pren protagonisme. Per tant, són emblemes de la identitat local i elements agraïts de ser estudiats i explicats. El format de l’objecte de recerca permet, a més, la creació d’una exposició itinerant. Aquesta pot circular pels pobles afectats, i això es pot acompanyar d’altres activitats, com conferències o visites guiades. Pel que fa al cos del treball, serà l’estudi del procés de construcció i de l’anàlisi artística de cada edifici i els diàlegs entre ells. Finalment, hi haurà una clausura on es descriurà com s’ha desenvolupat el procés de recerca i que inclourà les conclusions que s’han generat.
El jurat es va reunir el passat divendres, 13 de març, a la tarda, i després d’examinar una per una totes les obres que s’havien presentant a l’edició d’enguany varen considerar que el guanyador havia de ser el projecte presentat per l’historiador de Malgrat de Mar Joan Piña. En aquesta ocasió, el jurat estava format per Joan Llinàs, president del Centre d’Estudis Selvatans; Joaquim Mateu, arqueòleg del Museu Etnològic del Montseny: Miquel Borrell, historiador: Joaquim Carreras, director de l’Arxiu Comarcal de la Selva, i Manel Roqueta, conseller del Departament de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva.
Paral•lelament, els membres del jurat van acordar destacar els mèrits de la resta de treballs que s’hi han presentat, i de manera especial el titulat La guerra de Successió a la comarca de la Selva (1702-1715) redactat pel també historiador Adrià Cases Ibánez.
La Beca de Recerca La Selva s’atorga al millor projecte inèdit de recerca en els camps científics que inclou l’enunciat, preferentment història i geografia, però també antropologia, sociologia, economia, dret, filologia, art, etc., referit a l’àmbit territorial de la comarca històrica de la Selva o també als territoris adjacents que hi hagin tingut una relació intensa.
Així, l’obra guanyadora d’aquesta IX edició permetrà que s’estudiï una temàtica que mai s’ha tractat en aquesta beca: el tema artístic i religiós. Per tant, tal com reconeix el mateix autor del projecte, aquesta beca permetrà aprofundir en un tema poc investigat i difós, i alhora omplir un buit en aquesta ja nombrosa col•lecció de referència.
La dotació de la beca és de 4.000 euros, que es faran efectius en tres parts: un 25 % en el moment de resoldre’s la concessió; un altre 25% a la meitat del termini de realització del treball, quan s’hagi presentat i valorat la memòria preceptiva sobre l’estat de la investigació, i la resta (50 %), una vegada finalitzat el treball i després que el jurat n’hagi dictaminat la qualitat.
El Consell Comarcal de la Selva convoca des de fa nou anys la Beca de Recerca La Selva, organitzada pel Centre d’Estudis Selvatans i coordinada per l’Arxiu Comarcal de la Selva, amb el suport de la Diputació de Girona.