Ahir al vespre es va presentar a la sala de plens de l’Ajuntament de Blanes l’Agenda Llatinoamericana 2015.
L’acció està inclosa dins els projectes que es financen amb el 0’7% del pressupost, que cada any es recolzen des del consistori blanenc a proposta de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social. La col·laboració amb l’agenda es fa a través de la ONG Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i s’hi ha destinat 500 euros.
La presentació la van realitzar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de la regidora d’Acció Social, Susana Ramajo, així com regidores i regidores de l’Ajuntament de Blanes i membres de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social. També va participar-hi Noemí Parriello, membre de la Parròquia Santa Maria, co-organitzadora de l’acte.
Com s’acostuma a fer cada any, l’acte va comptar amb una convidada d’excepció, en aquest cas amb la veterana militant pacifista Gabriela Serra. Ex-presidenta de la Federació Catalana de ONG per al Desenvolupament, Gabriela Serra compta amb una llarga trajectòria de més de 25 anys de militància en diferents organitzacions veïnals i d’educadors.
Agenda Llatinoamericana 2015: Drets Humans
Originàriament, l’agenda va ser una iniciativa de José Maria Virgil i Pere Casaldàliga perquè fos una eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d’una vessant constructiva i crítica. Més tard, va distanciar-se de l’arrel religiosa que va tenir originàriament i va esdevenir aconfessional per promoure valors universals com la generositat, la bondat i la solidaritat.
A Catalunya, des de l’any 1995, la Comissió de l’Agenda s’encarrega de l’edició catalana com a part de l’objectiu de crear xarxes de participació popular i difusió del missatge d’aquesta eina pedagògica i social.
Compta a més a més amb una àmplia campanya de difusió i sensibilització que inclou recursos pedagògics, materials a la xarxa, calendaris i anuncis en ràdio i televisió, entre d’altres. Entre les diferents accions que acompanyen l’agenda, destaca la campanya d’anada i tornada, que consisteix en un intercanvi de visions entre Catalunya, des d’on s’impulsa el projecte, i els països llatinoamericans, que en són els principals protagonistes.
A més, l’edició catalana està enriquida amb textos propis, com Seguir Caminant, de Daniel Vidal (Girona), El dret de la dona al propi cos, de Sònia Cervià (Salt), o La defensa del dret a l’educació, de Roser Font (Parlavà). A Blanes l’Agenda Llatinoamericana es pot comprar tant a la rectoria de la Parròquia Santa Maria com a la Papereria Can Bitlloch.