L’Ajuntament de Lloret, amb la devolució del cèntim sanitari que els va cobrar l’Estat entre als anys 2010 i 2012, ha recuperat prop de 12.000 euros després que els tribunals europeus el consideressin il•legal.
El consistori lloretenc va sol•licitar a l’Agència Tributària la devolució d’aquest impost corresponent al període comprès entre el segon trimestre de 2010 i el quart trimestre de 2012. L’Agència Tributària el passat 23 d’octubre va ingressar per aquest concepte 10.1136 euros al consistori lloretenc. A aquesta quantitat se li han d’afegir 1.542 euros en concepte d’interessos de demora.
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, després d’investigar les deficiències de l’Impost de Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (conegut com a ‘cèntim sanitari’ dels carburants), va declarar fa uns mesos que aquest vulnerava el dret comunitari. Aquest impost va ser creat pel PP i requeia sobre els consumidors.
El regidor d’Hisenda, Arseni Frigola, ha valorat favorablement el retorn d’aquesta quantitat ja que ha destacat que la sentència de la justícia és ferma i considera il•legal aquest impost que es porta aplicant des de fa més d’una dècada i obliga a la seva devolució. Frigola ha afegit que com a administració pública que presta serveis als ciutadans, l’Ajuntament de Lloret té una despesa anual en combustible: vehicles, calefacció de centres escolars, etc. Per tant, s’ha pogut acollir a la petició de la devolució en el període de reclamació de 2010 a 2012.
Cèntim sanitari
La Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de 27 de febrer de 2014 va declarar contrari al dret comunitari l’Impost sobre Vendes Minoristes de Determinats Hidrocarburs (IVMDH), l’anomenat “cèntim sanitari”, que es cobrava com a impost indirecte en la venda d’hidrocarburs.
Tretze comunitats autònomes de l’Estat aplicaven aquest impost sobre els carburants que es destinava a finançar la sanitat pública i la protecció mediambiental. Des de l’1 de gener de 2013, l’impost està integrat als impostos especials sobre hidrocarburs.
Però el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va anul•lar l’impost per improcedent, obrint així la possibilitat que particulars, empreses i institucions demanessin la devolució del ‘cèntim sanitari’ que van pagar en l’adquisició de carburants.