El certamen es podrà visitar els dies 30 d’abril i 1 de maig a diferents espais de la ciutat com les mesures de la Plaça Farners, les escales, l’entorn de l’Església Parroquial i diferents zones del nucli històric. La mostra i concurs de flors es podrà visitar a la capella dels Dolors i es premiaran els millors exemplars de les següents categories: planta, ram silvestre, rosa, test amb flor, cactus, arbust, arbust interior i bonsai.
Durant el cap de setmana s’han organitzat un seguit d’activitats lúdiques per complementar la visita als muntatges de flors, bàsicament concerts com el que oferirà la Coral Decantus a les escales de l’Església Parroquial o el Concert de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya que serà a benefici de l’assemblea local de la Creu Roja.
Des de 1953, s’organitza el concurs i exposició de flors a Santa Coloma de Farners. Aquesta va ser una iniciativa nascuda pel Mil·lenari de la ciutat i portada a terme per la “Sección Femenina”. En l’actualitat, l’organitza una comissió que compta amb el suport i el patrocini de l’Ajuntament.
Amb el pas del temps ha anat evolucionant el concepte inicial que es limitava a un concurs de flors i s’hi han anat afegint elements diversos com instal·lacions florals, jardins, exposicions d’art, música, poesia… que complementen el món de les flors. Actualment aquesta és l’exposició de flors que ha celebrat més certàmens fins ara. Santa Coloma de Farners porta 58 anys donant suport a una festa que serveix per rebre la primavera.
Exposició «Més de mig segle de flors» Lloc: Llar de Jubilats, del 30 d’abril al 8 de maig.
Tot i que la primera exposició de flors, organitzada pel Fomento Nacional de Fiestas i dirigida per Marià Climent, se celebrà el 1949 a les Mesures, no fou fins l’any 1953 que la Festa de la Flor, organitzada per la Sección Femenina de la FET y de las JONS, tingué una certa continuïtat. En els seus inicis, l’exposició de flors se celebrava durant un cap de setmana del més de maig. Al llarg de la seva història, les flors s’han exposat a diferents llocs: al Casal Parroquial, a les Mesures, al Cercle, etc.
A partir de l’any 1972 es va fer a la biblioteca de la Caixa i des de mitjan de la dècada de 1990 es fa a la Llar de Jubilats. L’exposició es concebia com un aparador de les millors flors individuals, conjunts, curiositats florals… i es concedien uns premis segons la qualitat de les peces presentades. De l’any 1998 al 2000 l’Exposició, organitzada pel Casal de la Diversitat sota el patrocini de l’Ajuntament, es convertí en una vertadera Fira floral i botànica amb espectaculars muntatges d’enormes arbres i plantes a la plaça Farners: fou l’anomenada Fira de la Flor i obtingué un gran ressò. La dificultat del muntatge i el seu preu portaren a la seva desaparició i ara torna a haver-hi la senzilla, però acollidora i casolana, exposició de flors de sempre.
Edició i foto: José Fernández