El Consell Comarcal de la Selva inicia una nova campanya mediambiental que té com a objectiu fomentar el reciclatge de l’oli de cuina, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, que es va celebrar el passat dia 5 de juny.
El lema de la campanya és «Molt millor que llençar-lo a l’aigüera… és trobar-lo de nou a la sabonera».
Les actuacions que s’han programat es duran a terme a tots els municipis de la comarca de la Selva que tenen delegat el servei de deixalleria fixa al Consell Comarcal. Així, es fomentarà l’ús del reciclatge de l’oli de cuina a les poblacions d’Anglès, Breda, Caldes de Malavella, la Cellera de Ter, Riells i Viabrea, Riudellots de la Selva, Sils, Vidreres i Vilobí d’Onyar. Aquesta campanya, que s’inicia aquest dijous 5 de juny, s’allargarà durant tot el mes de juny.
L’objectiu principal d’aquesta campanya és que la població prengui consciència que la mala manera de desfer-nos de l’oli de cuina llençant-lo per la pica encara es troba massa estesa; segurament perquè es tracta d’un gest tan ràpid, senzill i alhora discret, que costa més de ser superat per la manera correcta de tractar l’oli fregit, que consisteix a dur-lo a la deixalleria perquè es recicli.
Per aquest motiu, l’empresa comarcal de gestió de residus, NORA, SA, encarregada també del servei de deixalleria, posa a disposició de tots els usuaris del servei i les noves famílies que responguin a aquest iniciativa, d’un recipient especialment adaptat per a la recollida de l’oli.
Amb aquesta nova campanya, el servei comarcal de deixalleria espera superar els 7000 litres d’oli de cuina recollits durant l’any 2013 en tots els municipis adherits.
Els problemes que genera l’oli que es llença a l’aigüera
L’oli que es llença a l’aigüera provoca greus problemes d’higiene i, a més, barrejat amb altres sòlids, forma taps als desaigües i clavegueres, atrau els insectes, serveix d’aliment als rosegadors i fa que n’augmenti el nombre. Per això, quan arriba als desaigües i clavegueres provoca greus problemes.
En aquesta línia, no cal esmentar que quan arriba a les depuradores dificulta, retarda i encareix el procés de depuració de les aigües pel fet que l’oli forma una pel·lícula superficial impermeable que impedeix que passi l’oxigen i això provoca l’asfíxia dels microorganismes que intervenen en la depuració.
L’avantatge més important de l’oli reciclat és que no contamina; però, a banda d’això, amb l’oli reciclat, les indústries poden fer sabó, cremes, detergents, ceres, espelmes, pintures, vernissos, lubricants i, fins i tot, pinsos i combustible.