L’escriptor blanenc Joan Adell ha guanyat el premi Flor Natural
Concretament han estat Ester Gatell Poch que ha aconseguit el Premi Francesc Grau a la millor prosa poètica de tema lliure amb l’obra «L’abecedari de l’àvia Primavera». I Marta Camps Cubarsí, de 18 anys, ha rebut el premi Germanes Saula Palomer a la millor prosa poètica de tema lliure per a autors joves amb el text «Trencant el silenci».
Els premis d’honor del certamen han anat a Blanes, Puig-reig i Barcelona. La Flor Natural, premi d’honor i cortesia a la millor composició que canta a l’amor l’ha guanyat el poeta selvatà Joan Adell Àlvarez, amb la poesia «Maldo a créixer».
L’Englantina, donada al millor poema que enalteix la nostra terra, costums i tradicions, l’ha guanyat la poetessa del Berguedà Montserrat Butxaca amb una obra titulada «Oda a la terra». I de la capital del país és Immaculada Fuster, guanyadora de la Viola, el millor poema que enalteix els valors espirituals i ètics, amb una poesia titulada «El meu Deu».
S’ha quedat al Maresme el premi Maria Cardona. L’ha guanyat Josep Lladó d’Argentona. El seu poema «Aquesta altra joventut» ha estat designada com la millor composició que canta als nostres avis. El premi Francesc Castells al millor poema que glosés l’horitzó l’ha guanyat Lleonard del Rio, d’Igualada, amb una obra de títol, justament, «Horitzó». I el premi La Llopa per a poesies de temàtica lliure per a autors joves se l’ha endut una noia de 17 anys veïna de Barcelona. Anna Gas va presentar-hi el poema «Abans de perir».
Aquest ha estat el veredicte que s’ha fet públic aquest migdia en una gala que ha tingut molts moments emotius. El primer d’ells ha estat el nomenament del títol de Mestre en Gai Saber dels Jocs Florals de Calella per a Montserrat Altarriba, de Sallent. Això significa que aquesta poetessa ha guanyat els tres premis d’honor als Jocs de Calella en diferents edicions.
També s’ha honorat amb un record molt emotiu la figura del poeta calellenc Antoni Vives i Batlle, nascut l’any 1907 i mort l’any 1984. Ara que fa 30 anys de la seva desaparició s’ha recitat la lletra de la sardana més emblemàtica i estimada de la ciutat, Record de Calella, del compositor Vicenç Bou i escrita pel mateix Antoni Vives.
Estrena de l’havanera «Som pequinaires»
Però sens dubte el moment més entranyable de l’acte ha estat l’homenatge de gratitud a l’Associació Gent del Barri de Pequín per commemorar el seu 25è aniversari d’història com a entitat. De les diverses ofrenes que se’ls ha lliurat la que més els ha emocionat ha estat l’estrena d’una havanera escrita justament per aquesta ocasió titulada «Som pequinaires», amb lletra de la poetessa local Concepció Organ, música del compositor calellenc Jordi Feliu i interpretada pel grup d’havaneres també calellenc Els Rogers. La lletra i la música reflecteixen una nostàlgica estampa marinera per un barri que va néixer, crei i viu entre el cant de les onades i la llum del far calellenc.
Text: Oriol Leo – Ràdio Calella