Ha rebut el premi internacional Gourmand World Cookbook Award
El Calisay ha estat al llarg de cent anys un dels licors catalans de més prestigi. El seu bon nom s’ha fet conegut arreu del món. El llibre explora l’origen de la marca i per primer cop el situa a Blanes, l’any 1896.
Després es va passar a fer a Arenys de Mar, on tres generacions de la família Mollfulleda el van fer universal, des de 1897 fins al 1995. El volum s’edita per commemorar els cent anys de la mort de Magí Mollfulleda, impulsor del negoci.
El llibre, amb el títol Gran Licor Calisay. Memòria del bon gust (1895-1995), el publica Angle Editorial. L’autor és el periodista d’Arenys de Mar Joan Celdran i Danés. Compta també amb articles de l’historiador Agustí Espriu i la doctora en Història de l’Art Raquel Lacuesta. El pròleg ha anat a càrrec de la cuinera Carme Ruscalleda.
Calisay El volum conté més de trescentes fotografies, en bona part de documents inèdits que surten a la llum per primer cop. L’obra fa un fascinant recorregut per cent anys d’història amb un exhaustiu recull en imatges de l’inici del negoci a Blanes, l’evolució de la fàbrica, els productes que s’hi van elaborar i la seva publicitat. A més, descobreix l’orígen de la fórmula i del nom del licor, una qüestió que fins ara era desconeguda.
L’estudi és el resultat de dos anys de recerca i s’ha fet gràcies al testimoni de més d’un centenar de persones de Blanes i Arenys de Mar vinculades, per un motiu o un altre, amb la destil•leria. Per elaborar-lo s’ha consultat també l’Arxiu Municipal de Blanes i una trentena d’arxius i hemeroteques a Catalunya, Espanya, Puerto Rico i els Estats Units d’Amèrica així com els fons documentals dels col•leccionistes privats més importants de Catalunya.
El treball ha estat guardonat amb el prestigiós premi internacional Gourmand World Cookbook Award que l’acredita com a millor llibre català de l’any en la categoria “Best Drink History Book”. Gràcies a aquest guardó, ara optarà al premi de millor llibre de gastronomia del món a la gala que tindrà lloc a Pequín el mes de maig de 2014.
Per bé que la família Mollfulleda va perdre la gerència de l’empresa l’any 1981, quan va traspassar la part majoritària de les seves accions al grup Rumasa, el llibre també explica les claus per entendre aquests darrers anys de la marca. Avui, després d’un llarg periple, Ruiz Mateos torna a ser propietari de la fórmula del licor que continua elaborant, ara des d’Andalusia.