El passat dijous, al Centre Cívic del Rieral de Lloret de Mar, es va informar dels principals resultats de l’enquesta de Joventut, encarregada per la Secció de Joventut de l’Ajuntament. L’enquesta, realitzada telefònicament els mesos de setembre a octubre del 2013, consta d’indicadors quantitatius i qualitatius, i anava adreçada a persones joves de 15 a 29 anys empadronades al municipi de Lloret.
Les preguntes realitzades fan referència a les característiques sociodemogràfiques; nivell d’estudis, estudis en curs i domini de llengües; feina i mercat de treball; cohesió social i territorial; noves tecnologies; oci i lleure; consum de substàncies i conductes de risc; i polítiques juvenils i serveis adreçats als joves.
Entre les principals dades, per blocs, hi destaquen:
1. Característiques sociodemogràfiques
La taxa de joventut de Lloret de Mar és del 19%, que són un total de 7.130 joves d’entre 15 i 29 anys empadronats a Lloret de Mar, uns 2,3 i 2,9 punts percentuals superior a la resta d’àmbits de comparació supramunicipals.
De tots els joves del municipi de 25 a 29 anys, gairebé el 60% són d’origen estranger. El 43,7 % dels joves estrangers del municipi procedeixen de països membres de la UE. El 15,5 % és originari del continent asiàtic. El 15 % són originaris d’Amèrica del Sud. El 14,6 % procedeixen del continent Africà. I el 13% són originaris de la resta de països d’Europa.
2. Nivell d’estudis, estudis en curs i domini de llengües
El 97,5% de la població jove de Lloret de Mar domina (parla bé) com a mínim 2 llengües, el 64,2 domina com a mínim 3 idiomes (aquesta 3a llengua és en la majoria dels casos l’anglès), i el 26% en domina 4 o més.
3. Feina i mercat de treball
La taxa d’atur juvenil de llarga durada a Lloret és del 5,5%, una dada molt inferior al 17,5% registrat en el global de Catalunya en el segon i el tercer semestre del 2013. Malgrat tot, la poca qualificació dels llocs de treball, la temporalitat i la curta durada dels contractes són tres factors de precarietat laboral presents.
Gairebé la totalitat dels joves lloretencs ocupats (95%) treballen en el sector serveis. I gairebé el 58% dels joves que s’ocupen en aquest sector desenvolupen la seva activitat a l’hostaleria, la restauració i l’oci (31,3%) i al comerç (26,5%).
4. Cohesió social i territorial
El 80,8% dels joves de Lloret es mostren molt satisfets (33,5%) o satisfets (47,3%) de viure a la ciutat; només un 8,8% afirma no mostrar-se’n ni satisfet ni insatisfet, mentre que un 10,4% expressa la seva insatisfacció (diuen estar insatisfets o molt insatisfets)..
El percentatge de joves associats al municipi és baix(31%). L’associacionisme esportiu aglutina el 60% dels joves associats i obté la taxa d’implicació més elevada (el 84,2%).
5. Noves tecnologies
Les xarxes socials més utilitzades pels joves de Lloret són Facebook (98,1%), Twitter (31,1%) i Instagram (19,4%).
6. Oci i lleure
Allò que més fan els joves de Lloret en el seu temps lliure/oci és, per aquest ordre: mirar continguts audiovisuals a la TV, sopar amb els amics, fer esport, llegir llibres i llegir diaris/revistes
7. Consum de substàncies i conductes de risc
El consum de marihuana i/o haixix afecta un 10,3% dels joves de la ciutat. La resta de drogues no legals tenen entre els joves un consum totalment residual i marginal.
Els resultats obtinguts amb l’enquesta han de permetre la posterior organització d’unes taules de treball sectorial amb diferents joves i entitats del municipi, per recollir les propostes que han de configurar els eixos principals de les accions del Pla Local de Joventut de Lloret de Mar.
En el mateix acte, també s’ha presentant el documental Zoomers, en què joves dels municipis de Lloret, Sant Hilari i Osor aporten els seus punts de vista sobre diferents temes d’actualitat.