Més de 1.300 escolars visitaran el castell de Montsoriu aquest any, en el marc de la campanya per a escolars en la qual participen els centres d’ensenyament de tot Catalunya. La proposta pedagògica elaborada pel Museu Etnològic del Montseny La Gabella (MEGMA) s’estructura a través de dos elements claus: la utilització de la informació i dels recursos del MEGMA i la visita guiada al castell de Montsoriu.
Des de la seva obertura al públic, ara fa tres anys, el nombre d’escolars de primària i secundària que han visitat el castell s’ha ana t incrementant fins a arribar a la xifra d’enguany, en la qual prenen part escolars dels municipis propers al monument, que provenen de les comarques de Girona, així com també d’altres punts de Catalunya.
Els objectius pedagògics generals de l’activitat són principalment aprendre a valorar el patrimoni cultural del nostre país; introduir les claus interpretatives bàsiques de l’època feudal; familiaritzar els participants amb les característiques d’un gran castell gòtic, en especial com a fortalesa militar, i la identificació del paper d’homes i dones del castell.
Activitats diferenciades en funció del currículum escolar
Tal com ha explicat el president del Patronat del Castell de Montsoriu, per tal d’acomplir aquests objectius en l’espectre d’edat escolar que va des dels 6 fins als 16 anys, es plantegen dues activitats diferenciades, en funció de l’edat però també de l’adequació al currículum de primària i secundària, i l’enfocament que en els diferents cicles es fa de l’època medieval.
L’activitat pedagògica dirigida als alumnes de cicle inicial i mitjà d’educació primària, dels 6 als 10 anys és Un castell de llegenda. El castell de Montsoriu atresora un munt d’històries i llegendes que permetran, a través del seu llenguatge proper i atractiu pels nens, acostar-los a l’època medieval.
Aquesta activitat es planteja com a taller pedagògic que utilitza el món llegendari com a fil conductor i utilitza els recursos de què disposa el museu: multivisor Llegendes del Montseny, exposició Mites i llegendes del Montseny, etc. Es visitaran les sales dedicades al món medieval del MEMGA, amb la gran maqueta central de Montsoriu al segle XIV i els diferents objectes relatius a la vida quotidiana al castell apareguts en excavació i exposats a la sala. La narració de la llegenda Els anells ens introduirà en el paper dels nobles al castell i el taller del toca-toca permetrà als alumnes relacionar-se amb els objectes de la vida quotidiana i experimentar amb aspectes concrets de l’època medieval com ara: la cuina, el joc, les armes…
L’activitat continua amb l’anada fins al castell de Montsoriu, sempre acompanyats de l’educador. Un cop dalt, la llegenda El setge del castell ens permetrà introduir el tema del castell com a fortalesa militar. La visita guiada es centrarà en els elements defensius i de vida quotidiana del castell. Durant la visita es potenciarà el treball col·laboratiu a través del material pedagògic i la vivència com a element per fixar els continguts, a través de l a pròpia dinàmica de la visita i el treball de l’educador.
D’altra banda, l’activitat pedagògica dirigida als alumnes de cicle superior d’educació primària i educació secundària, dels deu als setze anys és La vida en un castell gòtic. Aquesta activitat té com a objectiu principal introduir els alumnes en un dels elements clau de l’època feudal: el castell. La visita s’inicia al MEMGA amb la projecció de l’audiovisual El castell de Montsoriu, que explica l’evolució històrica del castell i de la família propietària: Els Vescomtes de Cabrera.
Seguidament ens acostem a l’estructura arquitectònica del castell a través de la gran maqueta de Montsoriu al segle XIV, i a la seva vida quotidiana a través dels objectes que el mateix castell ens ha lliurat a través d e les excavacions arqueològiques: agulles, daus, plats, claus … Finalment els alumnes podran experimentar amb un dels tallers preparats per aprofundir en aspectes com la cuina o l’armament.
L’activitat continua amb la pujada a Montsoriu acompanyats de l’educador. Allà mitjançant una visita guiada els alumnes es fixen en els diferents aspectes d’un castell: residència d’una família noble, fortalesa militar i centre d’una senyoria feudal. Les activitats proposades pretenen potenciar la imaginació i participació de l’alumne, especialment a través de dinàmiques cooperatives dins de petits grups, afavorides pel treball que es proposa a través del material pedagògic.
Ampliació de l’horari d’obertura al castell
Més de 15.000 persones han visitat el castell de Montsoriu des de la seva obertura al públic, el 29 de gener de 2011. Una xifra que, segons va assenyalar el conseller de Cultura del Consell Comarcal amb motiu del 3r aniversari el passat gener, ha acomplert totes les expectatives inicials i més si tenim en compte que el castell només està obert al públic els dissabtes i els diumenges. Coincidint amb aquest tercer aniversari, es varen finalitzar les obres de restauració del mur oest del recinte sobirà, que consoliden una part important de la zona de serveis de la cuina del S. XIV.
A partir del 19 de juliol i en el marc de les actuacions previstes per a aquest any, el castell de Montsoriu es podrà visitar de dijous a diumenge i també incorporarà la visita lliure. En l’actualitat, el castell de Montsoriu només ofereix la possibilitat de visitar-lo amb guiatge a càrrec dels guies del Museu La Gabella d’Arbúcies.