Com ja és tradició, el dimarts de Carnestoltes se celebra una de les festes més populars de la comarca de la Selva: el Ranxo de Vidreres. Any rere any aquesta cita que congrega no només els veïns d’aquesta població sinó també persones vingudes d’arreu de les comarques gironines es converteix en una de les festes més participatives del Carnestoltes.
En l’edició d’enguany, diversos representants del Consell Comarcal de la Selva, encapçalats pel seu president, Salvador Balliu, i el vicepresident, Jordi Orobitg, van assistir, el dimarts 4 de març, a la Festa del Ranxo de Vidreres. A més de Balliu i Orobitg també hi van assistir els consellers Adrobau, Figueras, Frias i Roquet, entre altres.
L’origen del Ranxo de Vidreres
Per la seva dimensió i tradició, aquesta escudellada col·lectiva que es fa a Vidreres amb motiu del Carnaval es considera de les més destacades de tot el nostre país. En la festa s’hi implica tot el poble: carnissers, pagesos, veïns i botiguers hi aporten gènere com botifarra blanca, botifarra negra, verdures, cigrons, patates, etc.
Els ranxers cuinen prop d’una trentena d’olles de 100 litres cadascuna per satisfer la gran demanda d’escudella del dimarts de carnaval. La vigília, segons la tradició, els membres de la comissió de la festa, els ranxers, pubilles i hereus i una cercavila popular recorren el nucli urbà i les masies recollint els ingredients (o bé aportacions en diners) que es couran l’endemà a l’aire lliure en peroles grosses d’aram amb foc de llenya, per a tothom qui s’hi presenti.
Així s’arriba al dimarts, i l’activitat se centra a la plaça Lluís Companys (també coneguda com de l’Oliva, en referència a un bar que existí) i al carrer Pau Casals. Cap a les 7 del matí es comença a encendre el foc, ja que per la cocció s’utilitza llenya de pi, i a preparar les peroles omplint-les d’aigua potable.
Posteriorment es van afegint els ingredients: greixons, ossos de pernil, carn de vedella i porc, cigrons, mongetes, patates, sal, botifarra blanca i negra, i per últim l’arròs. A diferència d’altres escudelles, la de Vidreres porta sofregit de tomata, ceba, alls, vi ranci i pebre, mongetes, etc. Tot plegat es posa a bullir i al migdia ja està a punt per servir.