La sala García-Tornel de Blanes acull des d’aquesta tarda l’exposició commemorativa dels 50 anys dels Premis Recvll. L’exposició està formada per 50 documents que commemoren els 50 anys de la trajectòria dels premis.
Amb aquesta mostra, el impulsors de Recvll han volgut fer una mirada enrere i recordar que les coses no sempre han estat tan fàcils com ara, sobretot a l’hora d’organitzar la festa anual durant la qual es fa el veredicte i lliurament dels premis. Des de l’any 1964, especialment durant la dictadura del general Franco, hi ha hagut moments de resistència en què els membres de la revista i els premis han hagut de ser valents davant determinades situacions polítiques del país.
L’acte d’inauguració ha ha comptat amb l’assistència de l’alcalde Josep Marigó i el president dels Premis i la Revista Recvll, Pere Reixach. També han assistit membres del jurat, col·laboradors de la revista i de l’equip de redacció, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.
Amagar-se al Vilar i suport del president Tarradellas
A la mostra, entre d’altres ingredients, es poden veure les primeres bases de convocatòria dels premis de l’any 1964, així com una cartellera fins al 2014 que permet comprovar l’evolució de les dotacions econòmiques que hi ha hagut al llarg del temps. També hi ha documents històrics que marquen moments que llavors van ser d’una gran transcendència i que avui dia ajuden a fer-se una idea dels trets identificatius dels premis.
Es tracta, per exemple, de la fotografia que immortalitza la celebració del lliurament dels guardons que es va haver de fer al Santuari del Vilar, lluny del nucli urbà, el gener de l’any 1966. Per imperatius legals, la revista havia hagut de suspendre la seva publicació, i per això es van haver d’amagar en aquest paratge, confiant que allà les forces de l’ordre no els anirien a buscar.
Un altre document que es reprodueix a l’exposició és el telegrama que va enviar el 26 de febrer de 1979 el President de la Generalitat, Josep Tarradellas. Després que tot just havia retornat des de l’exili a Catalunya l’octubre de 1977 i havia estat restituït en el seu càrrec amb caràcter provisional un any més tard, Tarradellas va enviar el telegrama per excusar la seva assistència i per recolzar la tasca que es continuava fent des de Blanes: “Us felicito de la vostra obra i us desitjo continuar com sempre en tota mena d’encerts”.
També és força il·lustratiu de les condicions adverses contra les que va haver de lluitar Recvll un escrit del Gobierno Civil de Gerona que data del 23 de gener de 1970 que autoritza perquè es pugui celebrar un recital de cançons amb Maria del Mar Bonet en motiu del dinar de la festa de lliurament dels Premis Recvll. El document és força explícit: “En uso de las atribuciones que me está conferidas, he resuelto acceder a la petición formulada siempre y cuando se cumplan las disposiciones vigentes” . L’autorització estava signada amb la llegenda: “Dios guarde a V. muchos años” , i estava adreçada a qui llavors era el president dels Premis Recvll i que en va ser un dels seus màxims impulsors, Benet Ribas.
Recvll, tot un referent al panorama cultural català
A través de la visita a l’exposició també s’evidencia l’objectiu que va moure els impulsors dels Premis Recvll a convocar-los des de la revista blanenca que ja llavors comptava amb una modesta però llarga història. La seva voluntat al convocar un concurs literari d’abast nacional, superant d’altres temptatives anteriors que s’havien restringit a l’àmbit de Blanes, era acabar esdevenint en el referent en què actualment han esdevingut.
En el seus inicis ja van comptar amb el suport d’una part dels polítics catalans i de part de la premsa, i actualment el prestigi d’aquests guardons és indiscutible en l’àmbit cultural. En aquest sentit, un dels panells de l’exposició dels 50 anys dels premis literaris inclou el ressò que van tenir als mitjans de comunicació del moment, així com la primera acta que es va redactar dels guardons.
Per últim, també és especialment interessant un panell que inclou totes les panoràmiques amb el llistat dels guanyadors de totes les edicions dels premis. Es tracta de documents que tenen un valor plàstic afegit, ja que els van confeccionar artistes com ara Ricard Ferrer, Rafel Cornellà o Joaquim Abril. Els documents i fotografies que formen part de l’exposició provenen de l’arxiu propi de Recvll, així com del fons documental de l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes.
Audiovisual amb lectures de textos guanyadors
Els textos guardonats al llarg de 50 anys també formen part de l’exposició, en aquest cas a través de la paraula viva en forma d’audiovisual. Diversos membres de Recvll s’encarreguen de llegir un text guanyador que cadascú d’ells ha triat d’entre l’extensa galeria de títols guardonats.
Així, hi ha des d’un fragment de la coneguda obra de Carme Riera Te deix, amor, la mar com a penyora que va ser premiada l’any 1974; diverses poesies de Màrius Sampere, que va guanyar el Premi de Poesia l’any 1975; o bé el pròleg escrit per Josep Faulí en el llibre on es recollien tots els Premis Recvll de Narració de 16 autors, des del 1965 al 1981. Els lectors i lectores dels textos són Pere Reixach, Mònica Rabassa, Maria Àngels Vázquez, Aitor Roger, Laura Rabassa i Salvador Roca.
L’exposició dels 50 anys de Recvll es podrà visitar fins el 16 de març de dilluns a dissabte de 18 a 20 h, així com els matins del cap de setmana de 11 a 13 h.