La investigadora i assagista Lluïsa Julià va presentar el passat diumenge al migdia a la Biblioteca La Cooperativa de Malgrat de Mar el seu darrer treball “Ruyra: l’home i la seva imatge”, una biografia que trenca l’etiqueta distorsionada que li va penjar Josep Pla a “Homenots”.
Julià restitueix la imatge de Joaquim Ruyra i descobreix també episodis de la vida de Ramon Turró, així com de l’amistat entre els dos autors basada en una estimació comuna per la literatura i la llengua.
L’acte presentat per l’escriptora Teresa Bertran, més coneguda com a Teresa D’Arenys, va fer referència a la gran influència que ha tingut en la seva vida personal i literària Joaquim Ruyra, mestre venerat en l’ambient arenyenc i el seu propi cercle familiar. Teresa D’Arenys va explicar com ha estat testimoni de tot el procés de recerca fet per Lluïsa Julià fins a la culminació del llibre i va destacar que aquesta obra restitueix la imatge de Ruyra, malmesa i distorsionada per Josep Pla, qui li va penjar l’etiqueta d’home “brut i contrariat”.
El llibre revela també alguns aspectes de la intimitat de Ruyra pel que fa al matrimoni amb Teresa Llinàs com l’adopció d’una nena i la seva relació amb el científic malgratenc Ramon Turró. L’alcaldessa, Conxita Campoy, va agrair a Julià la seva tasca per “apropar-nos” als dos autors i a la seva vessant més personal. A l’acte, hi va ser present el besnét de Ramon Turró, Sergi Dantí, que es va referir a la paternitat del malgratenc fruit d’una relació atzarosa amb una dama de la noblesa valenciana, la marquesa de Bunyol.
Foto: Ajuntament de Malgrat de Mar