Inaugurat el Pessebre Monumental de Blanes

Avui al vespre s’ha fet la inauguració del pessebre monumental de Blanes, coincidint amb l’encesa dels llums de Nadal que aquests dies decoraran la façana de l’Ajuntament.

Enguany la principal novetat és que un grup d’alumnes de l’Institut Serrallarga de Blanes han pres el relleu de l’Agrupació Pessebrista, que durant vint anys s’ha estat encarregant del disseny i muntatge. Amb tot, l’entitat no s’ha desvinculat d’aquest esdeveniment, ja que ha col·laborat amb els joves per seguir contribuint a mantenir viva una de les tradicions més arrelades de les festes nadalenques.

La tasca de coordinació, tant del disseny com del muntatge, l’han dut a terme un grup d’alumnes del Cicle de Grau Superior de Comerç i Màrqueting. També hi han participat alumnes de PQPI (Programes de Qualificació Professional Inicial) de pintura i electricitat, batxillerat artístic i el professorat de l’Institut Serrallarga.

Pessebre_2013b

La idea que els alumnes s’encarreguessin d’aquesta tasca va sorgir a proposta del mateix Institut Serrallarga, que va presentar el projecte redactat pels joves a l’Ajuntament de Blanes. La implicació dels estudiants es va completar ahir al vespre amb la seva participació a l’acte inaugural, a càrrec d’alumnes del batxillerat artístic de l’INS Serrallarga que van oferir una breu representació amb músics que van cantar i actuar, acompanyats per instruments tocats en viu i en directe.

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, acompanyat de membres de l’equip de govern i regidors i regidores del consistori, va encapçalar l’acte inaugural, que també van protagonitzar els autors de la instal·lació.

Recreació del Blanes de principis del segle XX

Pessebre_2013aEl pessebre que han realitzat els alumnes s’inspira en el paisatge de Blanes de principis del segle XX, l’any 1920, així com en els oficis més tradicionals de la vila, molts d’ells ja desapareguts. D’aquesta manera, s’hi pot veure representada part de la platja i els camps de vinya en un mateix àmbit. Els joves han volgut donar una especial importància a la part marítima, i per aquest motiu han situat el portal de Betlem en aquest espai.

Hi ha cinc escenes que conjuguen dos àmbits: el religiós i el costumista. Al primer àmbit pertanyen el naixement, la berenada i l’anunciació; i al segon el mar, les vinyes i les feines tradicionals, on destaca la de mestre d’aixa.

El pessebre s’ha instal·lat en el mateix indret que els darrers 20 anys: al passeig de Dintre, davant la façana del consistori. S’alça sobre un entarimat protegit amb tanques per permetre la seva contemplació més còmodament, i està cobert amb una carpa. L’espai ocupa una superfície d’uns 72 m2 -12 x 6 m-, i inclou els principals personatges que ha de tenir un pessebre popular: des de la sagrada família que s’ubica al portal de Betlem fins als Reis Mags, passant per l’Àngel Gabriel de l’anunciació i els pastors.

El projecte que han dissenyat els alumnes de l’INS Serrallarga detalla una explicació de totes les escenes que s’han representat, així com el material i els plànols tant de la col·locació de tots els elements, com de la construcció d’alguns d’ells, com per exemple el portal que allotja l’escena del naixement o les barques dels pescadors.