L’Ajuntament de Tossa ha presentat avui les conclusions de les reunions anomenades Trobades de Tardor, unes sessions entre consistori i empresaris privats de la població que han servit per intercanviar opinions i idees amb l’objectiu de millorar Tossa de forma conjunta.
Una de les peticions que més s’ha repetit en el decurs de les sessions ha estat la de definir el model turístic de Tossa i de realitzar més accions de promoció. Per aquesta raó, Ajuntament i empresaris aposten per explorar la creació d’un ens público-privat que permeti fer:
1.- Una bona anàlisi dels recursos del territori, de les infrastructures, de l’evolució de l’oferta, de l’evolució de la demanda i de quina és la percepció dels turistes que visiten Tossa.
2.- Identificar els productes més prioritaris. A partir d’aquí es podran determinar els objectius de la població com a destinació turística, definir productes, promocionar-los a través dels canals que es tenen a l’abast i comercialitzar-los a través de les empreses locals.
Saladich afirma que «si volem mantenir-nos i prosperar com a destinació turística, cal fer un gran esforç per part de tots, tant l’administració com l’empresariat, però caldrà fer-ho junts». L’Ajuntament pot contribuir a crear producte en base als recursos existents, però no pot acabar de configurar-lo sense la participació de les empreses.
Aprofitar les visites de unes hores
D’altra banda, i com a proposta del sector empresarial de Tossa, l’Ajuntament té intenció de fer un estudi previ per veure si és viable un possible cobrament simbòlic per accedir al recinte emmurallat de la Vila Vella, una de les icones de la Costa Brava. I és que Tossa no és només una destinació turística vacacional, sinó un important centre d’atracció de visitants de dia que es desplacen des de llocs d’origen propers o des d’altres destinacions on fan estada per venir a conèixer la Vila Vella.
El sector empresarial creu que s’hauria de ser capaç de posar la Vila Vella més en valor i d’aprofitar millor aquest recurs. L’alcaldessa Gisela Saladich explica que «de moment, el que es farà és instal·lar unes màquines comptadores de persones per saber quanta gent al llarg de l’any passa per la Vila Vella i, així, poder fer-ne una valoració».
Saladich afegeix que «poder treure ingressos de Vila Vella vol dir poder fer-hi més inversió. Aquest any ja hi hem fet un rentat de cara amb una inversió de 90.000 euros que ha permés millorar l’enjardinament, la instal·lació del reg, la neteja de les torres, la renovació de bancs i papereres, etc. Però a la llarga s’hi podria fer un sistema de guiatge digital en diversos idiomes o, fins i tot, visites teatralitzades. S’ha d’estudiar bè».
Conclusions de les ‘Trobades de Tardor’
A les “Trobades de Tardor” també es va concloure que es detecta un problema de manca d’inversió durant anys en alguns establiments. La necessitat de sobreviure ha portat aquests establiments a obrir-se a mercats que estan incidint negativament en la imatge i el prestigi de Tossa, com podria ser l’especialització en comiats de solter.
En aquest sentit, l’Ajuntament incrementarà, per una banda, les inspeccions per tal d’impulsar l’adaptació a normativa i evitar la competència deslleial; i per altra, ampliarà el control tant del comportament dels grups a la via pública com dels establiments o empreses organitzadores de l’activitat, endurint l’ordenança de convivència ciutadana.
D’altra banda, i donant resposta a la majoria de la resta de queixes i peticions del sector privat, l’Ajuntament proposa un seguit de millores en els diversos àmbits:
-Pel que fa als pàrquings, es crearà una ordenança per determinar l’estètica dels aparcament de la població i, a més, s’intentarà establir consens en l’aplicació dels preus.
-En relació a restaurants i bars, també s’obriran línies de diàleg i consens per establir preus mínims segons zones d’ubicació i evitar guerra de preus.
-Pel que fa a seguretat ciutadana, l’Ajuntament vol crear una unitat especialitzada en policia administrativa i una unitat mòbil policial per agafar denúncies per agilitzar el procés.
-En relació a la recollida de brossa, l’Ajuntament s’ha compromés a controlar la mala utilització de les papereres i intentar consensuar amb els veïns la seva ubicació. També s’intensificaran les campanyes d’informació per saber quan s’ha de tirar la brossa i es revisarà el servei de recollida de cartró i paper.
-Pel que fa a neteja, l’Ajuntament també es compromet a intentar millorar l’horari del servei de neteja amb el camió cisterna d’aigua a la zona comercial; i es posarà en marxa una campanya de sensibilització per evitar l’estancament d’aigües brutes abocades a la xarxa de pluvials.
-En relació a les platges, un dels objectius de l’equip de govern és crear una estació nàutica per evitar els conflictes entre banyistes i submarinistes a la Mar Menuda. També es canviarà la retolació de la senyalització de les platges.
-Pel que fa a jardineria i camins, arran de les queixes veïnals, es farà la substitució progressiva de l’arbrat de l’Avinguda Ferran Agulló per reduir la brutícia sobre la via pública generada per les oliveres i les alzines del sector. També es farà més difusió i promoció de les rutes i camins de Tossa.
-En relació al tancament de la circulació a la zona de vianants, l’Ajuntament vol canviar el sistema de tancament per un altre de més efectiu i actualitzat, intensificant, alhora, la vigilància. També estudiarà la possibilitat d’ampliar l’horari i modificar els paràmetres de càrrega i descàrrega. I en referència al pas del carrilet, es reordenaran itineraris i horaris per evitar molèsties al seu pas per la zona de vianants.
-Pel que fa al comerç, i per evitar la sensació de tancament excessiu dels comerços quan acaba la jornada, amb les persianes opaques i sense llum als aparadors, l’Ajuntament proposa que es mantinguin les llums dels aparadors obertes fins més tard i es tanquin amb uns temporitzadors.
I, finalment, en relació al problema històric de temporades turístiques massa curtes, l’Ajuntament estudiarà bonificar o rebaixar els impostos o taxes a aquells establiments que facin millores i l’esforç de donar servei fora dels sis mesos de temporada turística.