Cent deu professionals del turisme gironí han participat en la jornada promocional i comercial Costa Brava Girona Trade Week, organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona. El Palau de Congressos de Girona ha acollit la jornada professional, que ha estat inaugurada pel director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Ramon Ramos.
«Aquesta jornada ens ha permès conèixer una mica millor tres mercats bàsics per a nosaltres, i planificar de forma conjunta amb els empresaris els nostres eixos de treball en el futur. Hem de rejovenir la marca Costa Brava i donar-nos a conèixer com una destinació molt diversa en productes turístics específics i professionalitzada en el treball, això és, amb uns valors afegits al tradicionals de sol i platja», ha manifestat Ramon Ramos.
El programa de la jornada ha inclòs tres conferències temàtiques simultànies dedicades a: 1. turisme de negocis, congressos i viatges d’incentius; 2. turisme actiu i natura, i 3. enogastronomia, impartides per reputats operadors turístics internacionals i responsables de centres de promoció turística de Catalunya.
Turisme actiu i natura
En la conferència de turisme actiu i natura, la representant de l’agència alemanya especialitzada en aquest sector, Abanico Reisen, ha comentat que el segment més important de turisme actiu al mercat alemany és el senderisme i que en els propers anys tindrà gran presència i recorregut a la demarcació de Girona perquè la destinació té bons recursos i oferta específica de qualitat.
Turisme de negoci
Els experts en turisme de negoci han destacat que la destinació Costa Brava i Pirineu de Girona té com a fortaleses la diversitat i varietat de productes, la competitivitat de preus, la qualitat de servei i la connexió amb el TAV. Pel que fa a les febleses, la marca turística Costa Brava s’associa bàsicament a destinació de vacances i oci i, no a destinació de turisme de negocis. En aquest sentit, els conferenciants recomanen que les entitats i empreses del sector treballin conjuntament en una estratègia de posicionament i comunicació als mercats espanyol i europeu, i que comercialitzin paquets tancats de serveis i preus.
Enogastronomia
Pel que fa a la conferència d’enogastronomia, els representants de les empreses Tenedor Tours i Vintage Spain van explicar que el producte enogastronòmic ha de combinar àpats en restaurants tradicionals i també d’avantguarda, visites a cellers i activitats de turisme actiu, però sempre adaptats al perfil i a nacionalitat del client.
Afegeixen que és fonamental que els establiments prolonguin la temporada, que ofereixin experiències i que treballin de manera coordinada amb altres prestataris de serveis per tal d’oferir un producte autèntic i únic.
Els mercats emissors francès, alemany i rus
De gener a agost de 2013 el mercat francès – primer mercat emissor internacional per la Costa Brava i el Pirineu de Girona- va créixer un 8 % en nombre d’arribades a Catalunya, i un 27 % pel que fa al volum de despesa. La directora del Centre de Promoció Turística de Catalunya a França, Josefina Mariné, considera que el mercat francès és madur i molt exigent i que cada cop utilitza menys la intermediació i més les plataformes online per a la consulta (73 %) i compra de serveis i productes turístics (59 %).
Mariné afegeix que les tendències a curt i mitjà termini indiquen que el mercat francès busca destinacions de turisme familiar i turisme sènior, i productes vinculats a la cultura, la natura i el turisme actiu, i també turisme de reunions. Les noves connexions el TGV que s’obriran a partir de 2014 milloraran el coneixement de la destinació al mercat francès.
Quant al mercat alemany, que aquest 2013 ha crescut un 19 % a Catalunya, les dades posen de manifest que la marca Costa Brava és més coneguda que la marca Catalunya. Montserrat Sierra, directora del Centre de Promoció Turística de Catalunya a Alemanya, comenta que el principal portal de viatges d’alemanya és HolidayCheck, i que el turista alemany encara utilitza les agències de viatges com a principal canal de reserves.
Josep Maria Perramon, delegat de l’Agència Catalana de Turisme als països de la Federació Russa i l’est d’Europa, va comentar que Catalunya en turisme rus només és superada per Turquia i Egipte, i que entorn del 80 % dels turistes russos arriben per turoperació. La previsió de creixement del turisme rus a Catalunya l’any 2014 és del 20 %.
Adaptació al mercat rus
Perramon va recomanar a les empreses turístiques gironines que adaptessin els seus portals webs per al client rus, que traduïssin els seus continguts al rus, i que també fossin presents a les principals fires de turisme de Rússia, ja que aquests són els esdeveniments en què s’estableixen i es formalitzen relacions comercials i es tanquen contractes.
A la tarda hi ha hagut la sessió de treball en xarxa (networking) dirigida únicament als membres dels clubs de màrqueting de producte del Patronat de Turisme, que ha estat plantejada perquè els empresaris gironins es coneguin, intercanviïn informació i creïn paquets de productes combinats.
El Patronat de Turisme Costa Brava Girona valora positivament els continguts i les conclusions derivades de la jornada, i constata que encara queda molta feina per fer, sempre de manera conjunta entre els sectors públic i privat.
Fotos: Patronat de Turisme de la Costa Brava – Girona