Jornada dedicada a la cooperació i concertació entre les administracions públiques i el tercer sector social

Més d’una seixantena de persones han participat avui a la primera Jornada dedicada a la cooperació i concertació entre les administracions públiques i el tercer sector social, que s’ha celebrat al Lotus Blau de Santa Coloma de Farners.

En aquesta sessió de treball es pretenia presentar i destacar la importància entre el tercer sector i l’Administració pública a l’hora de gestionar els serveis socials adreçats a les persones més vulnerables de la societat.

 

 

El gerent del Consorci de Benestar Social de la Selva, Sergi Carmona, ha exposat que «aquesta jornada tenia com a objectiu conèixer i debatre sobre la importància del tercer sector social en els serveis d’atenció a les persones». Així mateix, tal i com ha manifestat Carmona, aquesta sessió pretenia generar una nova manera de treballar amb el tercer sector social, així com definir els reptes i oportunitats d’aquesta col·laboració davant el context actual de crisis.

En el transcurs de la primera part d’aquesta sessió de treball s’ha dut a terme una ponència que porta per títol Cap a un nou marc de col·laboració amb el tercer sector social , que ha comptat amb la participació de Toni Codina, director general de la Taula d’Entitats del Tercer Sector; Josep Maria Soler, gerent i advocat de la Fundació Tutelar de les Comarques Gironines; i Albert Serra, professor de l’IGDP-ESADE. Un cop ha finalitzat aquesta primera sessió, hi ha hagut una taula rodona que ha comptat amb tres experiències de col·laboració entre el Consorci de Benestar Social de la Selva i el tercer sector social.

 

Diverses experiències

Així hi s’han dut a terme diverses experiències com Tallers per combatre la crisi creativament, a càrrec de Jordi Tarruella, vicepresident d’AICEC-ADICAE, Associació d’Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya. Una altra de les experiències que hi s’han dut a terme és la de Banc de productes de suport i kits per nadons, que ha presentat la Farners Gesti, coordinadora de l’Assemblea Local de Creu Roja a Santa Coloma de Farners i el Sr. Josep Cullell, coordinador d’SBASS del Consorci. Així mateix, també s’ha tractat l’experiència el Procés d’assentament d’un CRAE a la comarca i impacte sobre la xarxa de serveis, a càrrec de Jordi Barti, director del CRAE Pla de la Selva, i de Blai Vinaixa, coordinador de SEAIA del Consorci de Benestar Social del a Selva.

En la cloenda de la jornada, la consellera de Benestar Social, Montserrat Roura, ha fet especial èmfasi al paper que han de tenir els governs locals atès que, segons ha dit, són els que hem de ser els protagonistes d’aquesta col·laboració amb el tercer sector social. En aquest sentit Roura, ha assenyalat que «nosaltres som els protagonistes perquè som propers a la ciutadania i per això identifiquem i vivim les seves necessitats. I justament és ara, en aquesta situació de crisi econòmica és quan més patim la vulnerabilitat social. Aquesta és una crisi econòmica global amb efectes locals, de la que el tercer sector no és aliè i que presenta un nou context, complex i incert en el que s’han de plantejar noves estratègies per fer front als reptes».

En aquesta línia, Roura ha assenyalat que el món local pot sortir reforçat de la crisi, sempre i quan apostem per un clar de reforç de les polítiques socials des de la concertació amb tots els agents socials i, molt especialment, el Tercer Sector. Només des de la complicitat podrem donar una resposta satisfactòria a les necessitats de la ciutadania i construir a la vegada un model social més solidari i més cohesionat.

 

 Atenció global i integral

La consellera de Benestar Social ha volgut destacar la importància d’aquest tercer sector, ja que, segons ha assegurat, sinó fos per aquest col·lectiu amb el treball que es fa des l’administració local només podríem donar cobertura a allò que la llei ens encomana i que és la nostra obligació. Però no seria ni una atenció tant global, ni tant integral.

Finalment, Roura ha afirmat que «per alcaldes i regidors dels municipis, és imprescindible comptar amb la iniciativa social del tercer sector social, només entenem el creixement dels serveis públics i de l’atenció que han de donar a les persones, des de la complicitat de la gestió pública amb la gestió de la iniciativa social, amb la coordinació i el treball en xarxa».

La jornada estava destinada a responsables tècnics del tercer sector social, tècnics de les administracions públiques, responsables polítics i estudiants.

Edició: JFG – Foto: Consell Comarcal de la Selva