La originària Plataforma d’Afectats/des per la Hipoteca va ser creada l’any 2009 a Barcelona i, des d’allà, s’ha anat estenent arreu de l’estat espanyol i inclús a diversos països com França, Itàlia i Alemanya, entre d’altres. Actualment ja hi ha més de 160 plataformes arreu, que es declaren pacifistes i per això entenen que la força de les seves accions ha d’estar sempre en el diàleg.
Des que, aviat farà dos anys, la PAH de Blanes va començar a caminar, ja ha atès al voltant d’uns 700 casos. A més, tal i com explica la seva portaveu, Emma Torres, a Blanes mai no s’ha arribat a fer un desnonament en què hi estigués treballant la PAH, que basa la seva força en el diàleg.
La PAH forma part de la Taula Local pel Dret a l’Habitatge que es va posar en marxa a Blanes el desembre de l’any 2012. A la Taula també hi ha entitats socials blanenques que treballen aquest àmbit al municipi, com són Càritas i El bon Samarità, així com el Col·legi d’Advocats de Girona i l’Ajuntament de Blanes a través de Serveis Socials. Si bé des de la PAH s’està satisfet en general per l’actitud de l’Ajuntament de Blanes i el diàleg que sempre hi ha trobat, també entenen que podria fer més del què està fent, destinar-hi més diners i recursos.
La Taula Local pel Dret a l’Habitatge es va reunir d’urgència a principis de setmana per tractar un dels darrers casos de desallotjament que ha tingut lloc a Blanes que ha despertat una transcendència mediàtica que en canvi no han tingut altres situacions que s’estan vivint.
Propera Assemblea de la PAH Blanes: 29 d’agost
Durant tres setmanes, està previst que se suspenguin les assemblees setmanals de la PAH de Blanes al Teatre dels Pins, unes trobades que es reprendran el proper 29 d’agost a l’hora habitual: des de les 6 de la tarda fins a les 9 de la nit.
Mentrestant, però, la PAH de Blanes segueix treballant, i si fa falta contactar-hi es pot fer a través del correu electrònic pahblanes@gmail.com o bé al Facebook PAH Blanes.