La moto elèctrica aviat serà una realitat a Catalunya. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, acompanyat d’Inocencio González, gerent del Clúster de la Moto, ha presentat al Palau Robert aquest nou projecte de motocicleta elèctrica que ha estat realitzat, en totes les seves fases, per empreses catalanes, és a dir és 100% “made in” Catalunya.
La motocicleta elèctrica, batejada amb el nom de MIUS 4.0, és un projecte realitzat en totes les seves fases per empreses catalanes, des del disseny, fins l’enginyeria, passant per la R+D i la fabricació. Es preveu que pel 2011 s’inicii la fabricació del MIUS 4.0 en 1000 unitats.
Sis empreses punteres del sector de les dues rodes, Rieju (ubicada a Figueres), Arianetech Ingenieria, JJuan, Guilera, Beon Automotive i Advanced Frame Technology, han fet possible aquest prototip gràcies al suport d’ACC1Ó, que des del 2007 ha impulsat el clúster de fabricants i proveïdors de motocicletes de Catalunya de forma contínua i el projecte MIUS, en particular, mitjançant el programa de nuclis cooperatius d’R+D.
La MIUS 4.0 és un scooter elèctric de roda alta, robust i molt lleuger. Pesa 85kg i per la seva ergonomia és una moto que s’adapta fàcilment a totes les mides dels diferents usuaris. Les seves bateries es carreguen en menys de 6 hores i està equipada amb un sistema de diagnòstic accessible mitjançant la connexió a un PC, on també es podrà configurar la seva potència. Unes característiques que fan que aquest vehicle sigui únic al mercat actual
Es tracta d’un scooter destinat per a ús urbà gràcies a la seva eficiència i funcionalitat. És adaptable a qualsevol usuari ja que disposa d’una plataforma plana que facilita l’accés a la moto i al transport de petits objectes. A més a més, està destinada tant a l’ús de transport privat com per a flotes d’empreses perquè disposa d’una àmplia gama d’accessoris que permetran una transformació a mida per les diferents usuaris.
La MIUS 4.0 té una eficiència del 92%, superior per tant als scooters elèctrics que es troben al mercat i que només arriben al 80%; i la seva autonomia real va de 45km a 50km a Barcelona. Tot això és possible gràcies a que el vehicle s’ha fabricat amb prestacions limitades per maximitzar l’autonomia i amb un sistema de llums eficients de baix consum mitjançant leds. Amb tot, és possible connectar-lo amb un gps i pot tenir funcions multimèdia mitjançant la integració d’un Iphone.
L’scooter s’ha fabricat tenint molt en compte la seguretat dels sues usuaris. El sistema de frenada és integral, amb discos als dos eixos i els neumàtics tenen un baix coeficient de roçament. Això fa que en cas de caiguda, uns topes de nylon evitaran que la carrosseria es malmeti, alhora que un sensor d’inclinació farà interrompre el fluxe de corrent del motor.
Durant aquest any es realitzaran presentacions del projecte a grans compradors de flotes de vehicles de dos rodes i es presentarà a la fira de Milà, esdeveniment que tindrà lloc la primera setmana del mes de novembre.
Amb aquest projecte Catalunya vol posicionar-se com un referent mundial en la indústria del vehicle elèctric. D’altra banda la MIUS 4.0 també servirà com a punt de partida per a preparar a la indústria dels vehicles de dos rodes de Catalunya per quan arribi la industrialització massiva dels vehicles electrificats.