L’Ajuntament de Lloret porta a terme diversos tractaments preventius contra les plagues que afecten els pins i les palmeres de la població. En aquest sentit, es realitzen tractaments contra l’oruga processionària dels pins i contra l’escarabat morrut de les palmeres.
En paraules d’Ivan Tibau, regidor d’Obra Pública i Serveis de Manteniment «Volem per una banda garantir la seguretat del ciutadans, és a dir, controlant les condicions en que es troben els arbres i per altra banda aquesta prevenció és una bona eina per evitar el sobrecost en jardineria que provoquen la morts d’aquest arbres».
La processionària dels pins és una oruga que menja les agulles dels brots joves dels pins. Estan especialment actives des de la tardor, però a l’hivern és quan es fan visibles les bosses que semblen de “teranyina” a la part exterior de les capçades. El principal problema d’aquestes orugues és que tenen uns pèls que causen al·lèrgies i urticàries a la pell, els ulls i les vies respiratòries de persones i animals.
En zones forestals sovint es realitzen tractaments per polvorització a les capçades amb productes específics. També es col·loquen trampes de feromones per a atreure i capturar papallones mascle i fer un seguiment de la plaga. En zones urbanes, en canvi, el tractament per polvorització és aparatós i delicat. Per això, el més pràctic és el nou sistema de tractament per petita injecció al tronc, anomenat endoteràpia.
Amb aquesta senzilla injecció al tronc s’evita el risc d’urticàries als usuaris d’aquestes zones verdes, ja siguin espais de jocs infantils, patis d’escoles, placetes de joc, etc.. Els punts on es realitzarà l’actuació són:
• Jocs infantils Rieral / Senyora de rosell: 3 pins
• Jocs infantils plaça Alfred Sisquella: 10 pins
• Mirador Jardi de les Olors: 6 pins
• Jocs de salut de la Platja de Fenals: 20 pins
• Passeig de la Platja de Fenals: 25 pins
D’altra banda, pel que fa als tractaments contra l’escarabat morrut de les palmeres, cal dir que l’escarabat té preferència per les canàries. Per evitar més afectacions a les palmeres canàries de les zones verdes públiques, l’Ajuntament de Lloret porta a terme
periòdicament el tractament fitosanitari. Cada dos mesos una empresa especialitzada realitza, seguint les recomanacions del Departament d’Agricultura, una aplicació en forma de dutxa a l’ull de la palmera i a la base amb els productes autoritzats recomanats. Cal destacar que es gasten d’uns 20 a 30 litres per palmera en cada aplicació i que els treballs es realitzen en horari nocturn per evitar molèsties als ciutadans.