Ahir va morir als 76 anys el fotoperiodista blanenc Joaquim Robert i Ruiz (Blanes 1936-2013), qui va ser dels primers fotògrafs amateurs, que va exercir de manera continuada en aquesta tasca a Blanes i la Costa Brava.
Durant el últis anys Joaquim Robert va col·laborar amb la revista «Recvll» i també durant un temps de forma dessinteressada amb Blanesaldia.
Fill de Can Genís, una família benestant de comerciants i fabricants de la vila, de ben jove ja es va interessar per tot allò que envoltava la tecnologia i la maquinària. Amb disponibilitat per a poder desenvolupar còmodament els seus hobbies, a mitjan anys cinquanta desenvolupà el seu interès per la fotografia, el cinema i més tard per la ràdio com a radioafeccionat.
No és d’estranyar, doncs, que l’any 1960 se sumi a un conjunt d’entusiastes de la fotografia per a fundar l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica (AFIC) de Blanes en els locals del Casino. Robert en va ser membre fundador, tresorer de la primera junta i vocal fins més enllà de 1973. Com a membre actiu va exercir de professor en cursets i va participar en multitud de concursos tant de fotografia com de cinema amateur.
Precisament el cinema va ser un dels camps en què l’associació va incidir de manera especial durant primers anys i en el qual Robert va destacar. Així, va rodar quatre films experimentals o de ficció: Pels peus (1965), Fluvià (1967), Reflejos, Contrareloj (1968) i Escuela del amor y del matrimonio. Tenim constància que la cinta Pels peus va ser premiada en el primer Concurso Provincial del Rollo fallat a Blanes l’any 1965 i Fluvià va ser premiada posteriorment en una edició del mateix concurs a Olot. A banda d’aquestes pel·lícules, Robert va filmar força documentals i reportatges de caire local i familiar.
Com a fotoperiodista va fer parella amb Joan B. Planells i va publicar per a Los Sitios, La Vanguardia, el Noticiero Universal i l’edició Costa Brava del diari L’Indépendant de Perpinyà. Fins i tot, ambdós varen muntar una agència de notícies: Blanes Press.
Posteriorment, Robert va seguir treballant per a L’Indépendant acompanyant Rafael Cornellà i per a la resta de diaris fent tàndem amb l’Agustí Abril.
A banda de les seves col·laboracions en els periòdics diaris d’informació general, Robert també va col·laborar assíduament amb la premsa local. Durant anys va enviar les seves imatges a Recvll, Villa de Blanes i puntualment a Costa Express de Lloret i Blanesaldia.
D’entre les amistats d’aquest període, Robert recorda especialment la seva amistat amb col·legues com “Pablito”, Perez de Rozas, en Mas de Lloret o bé el gironí Narcís Sans.
Vinculació amb la ràdio i el Club Vela Blanes
Un aspecte que caldria esmentar és la vinculació de Robert amb el món de la ràdio. En aquest sentit, va ser un dels fundadors de l’Associació de Radioafeccionats de Blanes i ha estat membre destacat de l’entitat durant 25 anys. L’experiència en aquest camp li va permetre ser corresponsal local de Radio Miramar de Barcelona durant força anys.
Una altra de les passions de Joaquim Robert va ser l’esport marítim, i de fet durant gairebé dues dècades va ser jutge de regates del Club de Vela Blanes, l’entitat que l’estiu passat li va retre un homenatge per la seva tasca durant tants anys. També se li va retre un reconeixement públic més recentment el passat 2 de juny en motiu de la Festa d’Homenatge a la Gent Gran. En aquest cas se li va agrair la seva contribució i col·laboració durant molts anys amb diverses entitats del municipi, així com envers l’Ajuntament de Blanes.
Això és perquè durant els darrers anys Robert va reprendre de nou l’activitat com a fotoperiodista i va col·laborar activament en diversos mitjans en paper ( Celobert o Recvll) i digitals (Girona Noticies). Robert va fer donació del seu fons documental en imatge –compost per unes 5.000 instantànies- a l’Arxiu de Blanes, on resta organitzat a disposició de tots els interessats.
Amb part del material d’aquesta donació l’any 2004 l’Arxiu Municipal li va dedicar una exposició l’any titulada Fotoperiodisme i Societat a la Costa Brava. El Blanes de Joaquim Robert (1960-1975) i també en va editar un llibre-catàleg. L’exposició es complementava amb un audiovisual on es podien veure pel·lícules realitzades per Joaquim Robert, tant de ficció com de l’època.
A través d’aquells imatges en moviment es podien retrobar reconeguts records de Blanes, com ara la nevada dels anys 60, un partit de bàsquet a l’antiga pista del Passeig de mar o bé cur-metratges a mig camí del surrealisme, com els que diuen per nom Contra-Rellotge o bé Escuela de Amor i de Matrimonio.
Algunes de les seves fotografies es poden veure en aquest enllaç