El diputat va explicar durant 45 minuts els eixos més rellevants del context polític. També, va exposar les línies mestres del procés sobiranista iniciat aquesta legislatura.
Després, durant una hora va respondre les preguntes que li van formular els assistents, que van seguir amb gran atenció l’acte. Gairebé ningú va abandonar la sala abans d’hora, la qual cosa revela l’interès que va despertar la trobada.
Flanquejat per en Ramon Ramos, president de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) de la Selva, i en Joaquim Torrecillas, president de l’agrupació de Blanes de CDC, Turull va explicar que la Diada del 2012 va suposar un «esclat d’il•lusió, que en els últims mesos s’ha apagat una mica». Per aquest motiu, el partit hegemònic de CiU ha «reaccionat, per explicar algunes coses que estan passant».
Reptes ingents
Va recordar que en l’anterior campanya electoral van demanar a l’electorat «una majoria molt àmplia, que va quedar molt lluny de la majoria que demanàvem». Després d’assenyalar que en la gestió política del dia a dia estan «sols», més enllà del pacte d’estabilitat acordat amb ERC, Turull va enunciar els tres reptes que té Catalunya avui dia: «aixecar el país, mantenir els pilars bàsics de l’estat del benestar i que Catalunya decideixi el futur polític del país». Va apuntar que «si aquests tres reptes són ingents, s’han de fer en un context plagat de les pitjors adversitats», que requereix des de l’àmbit polític i institucional «coratge i generositat».
En aquest sentit, va afirmar que duranr «els últims mesos estan succeint coses que no passen per casualitat», en referència als casos de corrupció i espionatge de l’agencia Mètode 3. «Turull va dir que s’ha de ser implacable contra la corrupció, però també va insinuar que s’han produït operacions instades des de la judicatura amb gran desplegament mediàtic.
En un altre moment de la seva intervenció va afirmar que el Govern de l’Estat està assumint i executant la ideologia de la fundació FAES del PP, al capdavant de la qual està en José María Aznar. Va dir que el nucli dur del poder espanyolista té per objectiu «escanyar l’economia de Catalunya, alhora que xucla la riquesa del país i buida de contingut les competències del Govern. Tot plegat, per aconseguir que Catalunya sigui un territori residual».
El procés no està cartografiat
La qüestió del procés sobiranista la va abordar en resposta a les preguntes que li van formular els assistents a l’acte. Davant un auditori majoritari de pensionistes, va afirmar que una hipotètica Seguretat Social catalana tindria un superàvit de 25.000 milions d’euros i que el procés sobiranista té per objectiu que «els catalans visquem millor».
No obstant això, va alertar que el procés sobiranista «no està cartografiat», és a dir, que es desconeixen les dificultats que poden sorgir en el futur, encara que va dir que per a final d’any hauria de concretar-se quina pregunta es farà a l’electorat en la consulta pel dret a decidir.
Un assistent li va preguntar què li diria a una persona que consideri que ERC garanteix millor que CiU la consecució de la independència de Catalunya. Turull li va dir que per a ell ara és prioritari «convèncer les persones que dubten que la independencia sigui beneficiosa per a Catalunya».