1.- Les persones per tirar endavant el projecte i la llista electoral. Una llista formada finalment per 28 persones. Però un projecte que té el compromís de molta més gent, perquè la CUP som també tots els que hi participem, els que hi col·laboren, els que donen suport als actes, els que us hi vulgueu afegir. És la suma de totes aquestes voluntats.
2.- I el programa, la proposta que des de la CUP, des de l’esquerra independentista proposem i defensem per Blanes. Aquesta és la proposta que us volem presentar avui. Una proposta que no és només un programa polític. És un projecte. I va molt més enllà del 22 de maig. Perquè aquest projecte segueix i seguirà endavant. El projecte de la CUP és una proposta per Blanes que es debat, es crea i es reinventa dia a dia, amb la participació de tothom. I aquesta és l’essència de la unitat popular.
Des de la CUP de Blanes proposem caminar cap a una nova manera d’entendre i fer política municipal. Per generar benestar, potenciar l’economia, el treball, l’oci, la cultura, l’esport, l’entorn, … la única solució és participació i més participació.
Per això la proposta que us presentem es basa en dos eixos principals:
-Una política dirigida a les persones mitjançant la participació dia a dia de totes i tots. No només anant a votar un cop cada 4 anys.
-Una política dirigida al poble, amb el treball i el consens de tothom, per construir un poble habitable, un Blanes on viure-hi, treballar i disfrutar.
Des de la CUP entenem la política municipal com una eina al servei de les persones i els col·lectius de la nostra vila. Així l’acció del govern del consistori, sigui del color polític que sigui, hauria d’estar encaminada en aquest sentit, i per això cal recuperar els valors de honestedat i transparència. I cal recuperar sobretot l’essència de la democràcia: el poder pel poble, perquè Blanes son 40.000 persones i no només 21 regidors. 21 regidors que solen fer i desfer seguint criteris poc clars i gens entenedors per conjunt de la ciutadania.
Una de les prioritats de la CUP és treballar per la transparència en l’acció de govern i perquè la informació municipal sigui accessible per a tots els ciutadans que així ho desitgin. Entenem doncs que els càrrecs electes i dirigents de l’ajuntament sovint es troben molt allunyats de les persones que diuen que volen representar.
En aquest sentit des de la CUP creiem que els sous i retribucions dels càrrecs públics i grups municipals han d’estar en consonància amb la realitat de la nostra vila i de la classe treballadora. No entenem que hi hagi sous desorbitats com els de l’alcalde i regidors a dedicació complerta. La CUP ens posicionem radicalment en contra de polítiques d’enriquiment dels nostres polítics, i diem els nostres entre moltes cometes.
Proposarem d’entrada una reducció mínima del 20% dels sous dels regidors i un 50% dels grups municipals a l’ajuntament de Blanes. Només això ja representarà un estalvi mínim de 50.000 euros a l’any. Un estalvi que perfectament es podria destinar a polítiques socials que repercuteixin en la totalitat de la ciutadania, i no només uns pocs.
Apostem també per un accés a la informació de manera ràpida i clara per a que tothom pugui participar dels plens municipals i dels afers públics. Cal promoure la difusió de la informació municipal i que l’ajuntament utilitzi la seva pàgina web. Cal promoure uns mitjans de comunicació locals accessibles a la totalitat de la població, per exemple impulsant l’ús de les noves tecnologies implantant la xarxa WIFI a tot el municipi com fan en d’altres ciutats.
L’accés a la informació municipal, els temes a tractar i la documentació a debatre en els plens municipals, la publicació d’ordenances que reglamenten la vida pública, i que ens afecten a totes i tots, etc, han de ser el primer pas per tal de permetre i garantir la participació de la ciutadania, de tots els blanencs i blanenques, de totes les associacions i sectors , en la vida pública i el rumb que pren Blanes com a ciutat i com a projecte social.
Així des de la CUP entenem que la participació ciutadana ha d’esdevenir l’eina per avançar cap a un projecte clar de poble. I que la participació ciutadana n’és és la millor garantia per avançar cap a un Blanes on l’ajuntament estigui al servei de les persones, perquè són els ciutadans i les entitats els que, com a agents actius del poble, com a persones que hi vivim , treballem i fem de Blanes el nostre marc de relacions, som nosaltres els que hem de decidir quin poble volem.
La participació ciutadana no és un procés fàcil, però si necessari, necessari i possible. Que quedi clar: no hi ha cap llei que impedeixi la participació directa dels ciutadans en els afers públics. Es una qüestió de voluntat política dels governants de torn. Si la participació no és un fet és perquè els tots els partits que han passat pels equips de govern no ho han impulsat. Des de la CUP proposem capgirar aquesta situació i fer de la participació el pa de cada dia en la manera de governar Blanes, un canvi de dinàmica que ja no depengui del govern de torn. Per fer-ho possible proposem la modificació del reglament de participació ciutadana per dotar-lo d’un contingut que fomenti i permeti la participació real dels ciutadans en els afers públics. Volem un reglament que reculli la possibilitat real de participar de manera vinculant. No només volem ser escoltats, volem anar més enllà i decidir quin poble volem.
Proposem doncs impulsar la regidoria de participació ciutadana, una regidoria que des de la transversalitat coordini tots els mecanismes de participació de la ciutadania i àrees de l’ajuntament. Per que entenem que de la participació en depenen tots els àmbits de la vida Blanenca. El departament de participació ciutadana que proposem és el que ha de dinamitzar i dotar de pressupost els consells d’entitats, associacions, sectors socials i econòmics i la ciutadania en general. La participació de les entitats als consells i les decisions que s’hi prenguin han de ser vinculants i dotades del pressupost necessari per dur a terme les propostes aprovades.
Considerem prioritari impulsar els pressupostos participatius per tal que tots els blanencs i blanenques puguin decidir com invertim els diners públics.
Proposem obrir els plens i el debat a la ciutadania en general: modificants els reglaments que limiten la participació en els plens municipals i promovent sessions públiques obertes als ciutadans i consultes populars sobre temes rellevants per a la vida pública blanenca. Volem trencar i acabar amb el secretisme que hi ha darrera els plens municipals, les juntes de govern, comissions informatives.
Entenem que la participació no és fàcil però si necessària per avançar cap a un projecte clar de poble.
Un poble on són les entitats les que donen vida dia a dia als nostres carrers, son les entitats (culturals, de lleure, esportives, associacions de veïns, etc) les que dinamitzen la vida social de Blanes i han de ser les entitats les que debatin i des de la coresponsabilitat proposin i gestionin els recursos que afecten diferents àmbits de la vida social de Blanes.
Creiem imprescindible simplificar els tràmits burocràtics per a les entitats i crear d’una finestreta única per gestionar l’activitat diària de les associacions. En aquest sentit l’ús de les noves tecnologies haurà de jugar un paper clau per tal de fer els tràmits més simples i eficients.
Des de la CUP exigim un actualització i revisió d’aquest cens d’entitats, per tal que deixi de tenir un paper testimonial i esdevingui un element útil que ajudi realment a un funcionament actiu i divers de la vida associativa i cultural a Blanes.
Cal Impulsar acords de cogestió d’equipaments i espais públics entre l’ajuntament i les entitats per enfortir el paper de les associacions i trencar amb el clientalisme.
Per donar a conèixer la tasca de les entitats proposem disposar de cartelleres d’ús exclusiu repartides arreu de la trama urbana.
Promoure una planificació estratègica del model d’oci, esport i cultura, que garanteixi la diversificació de l’oferta i que propiciï un desenvolupament participatiu, no comercial i alternatiu als circuits oficials.
Potenciar la iniciatives de cultura tradicional i popular (vinculades a les festes majors, correfocs, danses, etc.), per un desenvolupament cultural arrelat al territori i com a millor eina d’integració i cohesió social..
La CUP d’acord amb els seus principis vol garantir que les polítiques socials estiguin amb i al servei de les classes populars, aquelles que sustenten l’economia, aquelles que sempre paguen els plats trencats, les que no pensen pagar la crisi perquè no l’han creat. La crisi que se la financiïn la banca i els especuladors.
Aquesta crisis que beneficia a uns pocs que especulen amb les dificultats de molts, ha deixat a molts dels veïns i veïnes de Blanes en una situació precària i fins i tot d’exclusió social. L’ajuntament no es pot rentar les mans i cal que garanteixi els drets dels seus ciutadans. Per exemple promoure un compromís institucional per lluitar contra els desnonaments.
En la lluita per la cohesió i contra l’exclusió social ens comprometem a consolidar els equips municipals d’atenció social primària i optimitzar la gestió dels recursos. Fomentar la participació activa dels sectors afectats per situacions de precarietat i risc en les polítiques i plans que se’ls adrecen, promovent la seva autoorganització. Vetllar per una política d’ajudes transparent, que eviti el clientelisme i la perpetuació de la precarietat. Impulsar una xarxa activa de cooperació i solidaritat per fer de Blanes un poble compromès i solidari amb la seva gent i amb els pobles del món. Lluitar per la igualtat de drets, inclòs el dret de vot dels immigrants, i impulsar campanyes de pedagogia social contra el racisme, el sexisme i la xenofòbia, els grans enemics de la convivència i la solidaritat.
Des de la CUP plantegem un nou model econòmic, que promocioni el nostre entorn natural com a actiu principal del nostre poble, i que això ens serveixi per impulsar Blanes, en tots els sentits. Per ajudar i recolzar al nostre comerç i al turisme mitjançant una àrea de comunicació que treballi en aquest sentit. Si volem ser un poble punter en l’àmbit econòmic cal que disposem de recursos de comunicació potents per donar a conèixer la població arreu.
Paral·lelament s’ha de crear un pla estratègic, mitjançant la creació de consells per sectors que puguin participar en les decisions que els afecten, tot recolzant el comerç, la pesca i l’agricultura de proximitat i impulsant la creació de cooperatives locals de serveis i de formació.
Volem viure a Blanes, volem viure, treballar i disfrutar del nostre poble. Volem un poble viu on els ciutadans podem gaudir d’una ciutat habitable on ens hi puguem guanyar la vida i disfrutem de la vida social, ara per ara pràcticament inexistent.
L’urbanisme ha d’esdevenir una eina de cohesió al servei dels ciutadans i no al servei de l’especulació per garantir que el carrer sigui un espai de sociabilització i convivència, no sotmès a normatives inútils.
Consolidar els nostres espais verds i que esdevinguin els elements d’unió entre els barris, afavorint nous models de mobilitat per poder disfrutar del nostre entorn.
Creiem que s’ha d’incrementar l’habitatge protegit i els incentius per a la conversió de pisos buits al règim de lloguer.
Exigim un procés participatiu immediat per decidir el futur de «Illa de Blanes» i qualsevol projecte important per tal de consensuar i decidir quin és el projecte de que volem Blanes, mitjançant la participació e tots els veïns i veïnes.
Finalment, en aquest marc de participació que proposem des de la CUP no podem oblidar el nostre compromís amb el territori. No oblidem que Blanes forma part d’un projecte global, un projecte que va més enllà, integrat al territori, a la mediterrània, als Països Catalans. Perquè entenem que des l’acció municipal, des dels ajuntaments, els municipis són i han d’esdevenir una eina clau per fer polítiques encaminades cap l’alliberament social i nacional dels Països Catalans.
Perquè així, de manera transversal, des de camps com l’organització administrativa de les nostres viles, la coordinació amb altres municipis per tirar endavant iniciatives conjuntes, el paper i voluntat política dels regidors, i sobretot l’impuls i el suport a iniciatives encaminades a l’exercici del dret a l’autodeterminació arribem a assolir una societat catalana plenament lliure i solidària. No oblidem doncs l’horitzó final de la nostra proposta: des de les viles i ciutats, des de Blanes, treballem per la independència i el socialisme dels Països Catalans. I això com ho farem? ho farem participant, treballant i lluitant cada dia. Començant pels municipis, comencem des de Blanes, participant de la vida pública i decidint el nostre futur com a persones i com a poble.
Aquest és el projecte de la unitat popular, i aquest és el projecte que us proposem construir entre totes i tots.